• Home Slider01

StasHh25 toonaangevende organisaties in de waterstofsector bundelen de krachten om de eerste gestandaardiseerde brandstofcelmodules voor zware toepassingen te definiëren, ontwikkelen en testen. De organisaties zien in standaardisering een goede mogelijkheid om het concurrentievermogen van de markt te vergroten door concurrentie, kostenreductie en massaproductie mogelijk te maken.

Adwin Martens, directeur van WaterstofNet is betrokken bij dit Europese plan. “Vele jaren geleden hadden batterijen hetzelfde probleem. Er is toen gekozen voor standaardisering onder de naam ‘AA’ en dat betekent dat niemand zich in de winkels nog afvraagt of de batterijen wel in het toestel passen. En dat willen we ook met waterstofontwikkelingen. Samen met 24 partners werken we aan de ‘HH’ standaard om de markt rond waterstof sneller te ontwikkelen.”

Het StasHH-consortium richt zich in eerste instantie op de brandstofcelmodules, die de kern vormen van elk brandstofcelsysteem. Bij het bereiken van een industriële consensus tussen leveranciers van brandstofcelmodules en OEM's over de standaard, zullen de leveranciers van brandstofcelmodules in het consortium gestandaardiseerde modules ontwerpen en ontwikkelen voor verschillende vermogensklassen. De modules zullen door de testcentra in het consortium worden getest. 

Het StasHH-consortium bestaat uit 11 leveranciers van brandstofcelmodules, 9 original equipment manufacturer en 5 onderzoeks-, test-, engineering- en / of kennisinstituten.  Het zal fysieke afmetingen, flow en digitale interfaces, testprotocollen en veiligheidseisen van de brandstofcel-modules standaardiseren, die kunnen worden gestapeld en geïntegreerd  in zware toepassingen zoals vorkheftrucks, bussen, vrachtwagens, treinen, schepen en bouwmachines.

WaterstofNet biedt in StasHH haar kennis en ervaringen op het gebied van waterstof demonstraties in de Benelux aan en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van exploitatietrajecten en disseminatieactiviteiten.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl