• Home Slider01

Keulen H2busDe Poolse busfabrikant Solaris heeft een eerste waterstofbus geleverd aan de Duitse vervoerder Regionalverkehr Köln (RVK). Later dit jaar volgen er nog 14 bussen op waterstof van het type Solaris Urbino 12. De innovatieve voertuigen zijn vorig jaar in maart zijn besteld. De eerste bus zal de komende maanden worden getest op de RVK-vestiging in Wermelskirchen in Rheinisch-Bergisch. Het vervoersbedrijf van Köln rijdt al met 37 voertuigen op waterstof in de regio (foto).

"Dit jaar blijven gaan we gestaag door met het uitbreiden van de busvloot op waterstof naar in totaal 52 bussen. Dit is een volgende stap in een project dat in 2011 van start is gegaan", zegt Marcel Frank, algemeen directeur bij RVK. “Later dit jaar, in juli en december, ontvangt de stad Köln nog eens 14 exemplaren die gaan rijden in het

Rheinisch-Bergisch-district, het Rhein-Sieg-district op de linkeroever van de Rijn en binnen het stadsvervoer van Hürth. Vanuit de RVK-lokatie in Wermelskirchen rijden sinds afgelopen zomer al tien nieuwe waterstofbussen.

De chauffeurs van RVK worden nu getraind in het nieuwe type Solaris Urbino 12 op waterstof. Een medewerker van Solaris geeft trainingen in het tankproces en de unieke eigenschappen van bustechniek en waterstofaandrijving. De voertuigen hebben twee waterstoftankstations ter beschikking in Wermelskirchen en in Meckenheim.

De 15 Solaris-bussen zijn aangeschaft met financiële ondersteuning van het Europese JIVE 2-project. Ze zijn medegefinancierd door de Gemeenschappelijke Onderneming Brandstofcellen en Waterstof, het Duitse Federale Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI) via het NIP2-programma en het Ministerie van Transport van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl