• Home Slider01

Dresden PowerpasteHet Fraunhofer Instituut in Duitsland presenteert een nieuwe innovatieve waterstofpasta. Door deze Powerpaste te mengen met water ontstaat waterstof dat geschikt is voor voertuigen. De nieuwe pasta is gebaseerd op magnesiumhydride en is ontwikkeld door een onderzoeksteam van het Fraunhofer Instituut in Dresden.

"De nieuwe Powerpaste die we hebben ontwikkelt slaat waterstof op in een chemische vorm bij kamertemperatuur en atmosferische druk om vervolgens naar behoefte vrij te geven", legt Dr. Marcus Vogt, onderzoeksmedewerker bij Fraunhofer IFAM, uit. “Aangezien Powerpaste pas begint te ontbinden bij temperaturen rond de 250 ° C, is het veilig, zelfs als een e-scooter urenlang volop in de zon staat. Bovendien is tanken uiterst eenvoudig. In plaats van naar het tankstation te gaan, hoeven rijders alleen een lege cartridge te vervangen door een nieuwe en vervolgens de tank opnieuw te vullen met leidingwater. Dit kan thuis of onderweg.

Met de nieuwe waterstofpasta denkt het Fraunhofer Instituut een oplossing gevonden te hebben voor kleine voertuigen als e-scooters en drones. De basis van Powerpaste is magnesium, een van de meest voorkomende elementen en daarom een ​​gemakkelijk verkrijgbare grondstof. Magnesiumpoeder wordt gecombineerd met waterstof om magnesiumhydride te vormen in een proces dat wordt uitgevoerd bij 350 ° C en vijf tot zes keer de atmosferische druk. Een ester en een metaalzout worden vervolgens toegevoegd om het eindproduct te vormen. Aan boord van het voertuig wordt de Powerpaste door middel van een zuiger uit een patroon gehaald. Wanneer water wordt toegevoegd vanuit een tank aan boord, genereert de daaropvolgende reactie waterstofgas in een hoeveelheid die dynamisch is aangepast aan de werkelijke vereisten van de brandstofcel. In feite is slechts de helft van de waterstof afkomstig van de Powerpaste; de rest komt van het toegevoegde water. “Powerpaste heeft dus een enorme opslagdichtheid voor energie”, zegt Vogt. “Vergeleken met batterijen zelfs tien keer meer. Drones kunnen plotseling geen 20 minuten, maar enkele uren achtereen in de lucht blijven. Wildkampeerders kunnen Powerpaste in een brandstofcel gebruiken om elektriciteit op te wekken voor een koffiezetapparaat of broodrooster.”

Het Fraunhofer Instituut bouwt momenteel een productiefaciliteit voor Powerpaste waar 4000 kilo waterstofpasta per jaar kan worden geproduceerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl