• Home Slider01

Saerbeck EnapterWaterstofbedrijf Enapter heeft het bouw- en vastgoedbedrijf Goldbeck in de Duitse stad Münster opdracht gegeven voor de bouw van de Enapter-campus in Saerbeck. Op een 76.000 vierkante meter groot terrein op het industrieterrein Nord II komen bedrijfspanden voor onderzoek, ontwikkeling, productie, logistiek en kantoren en ruimtes om grote groepen te kunnen ontvangen. Op het terrein komt ook een parkeergarage, een horecagebouw en een woonblok. De start van de waterstof-campus, 45 km over de grens bij Enschede, staat gepland voor direct na de zomer. Enapter is van plan om de eerste modulaire elektrolysers voor de productie van groene waterstof al eind 2022 op de nieuwe locatie te produceren. Momenteel heeft Enapter een Europese productielocatie in Italië.


"We willen de prijs voor groene waterstof drastisch verlagen, want zonder groene waterstof maken we geen kans in de strijd tegen klimaatverandering", zegt Sebastian-Justus Schmidt, voorzitter en CEO van Enapter. “Saerbeck is daarvoor de ideale locatie, hier wordt voortgang geboekt met de energietransitie. Enapter doet dat met elektrolysers voor de productie van groene waterstof. Saerbeck maakt deel uit van het internationale netwerk van Climate Smart Municipalities en een onderzoekscentrum voor hernieuwbare energiebronnen.” 

Vanaf 2023 worden in Saerbeck per jaar meer dan 100.000 modulaire elektrolysers geproduceerd. Deze waterstofgeneratoren werken op basis van de zogenaamde anionenwisselingsmembraantechnologie (AEM). Door duurzame energie op te slaan in waterstof kan de wisselende energievraag in de verschillende seizoenen overbrugd worden. De apparaten van Enapter worden internationaal gebruikt in sectoren als energie, mobiliteit, telecommunicatie, warmteopwekking en industrie. In Nederland leveren de elektrolysers waterstof aan de drie cv-ketels op waterstof die momenteel getest worden in Rozenburg bij Rotterdam.

De Enapter Campus moet meer worden dan alleen een pure massaproductie-lokatie. Het doel is om een ​​onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatiecentrum te creëren om het technologisch leiderschap op het gebied van AEM-elektrolysers uit te bouwen. Om deze reden worden naast moderne testfaciliteiten ook eventruimtes gebouwd om kennisuitwisseling te bevorderen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl