• Home Slider01

Uithoorn film stedinIn de Nederlandse plaats Uithoorn heeft in december een proef plaatsgevonden waarbij tientallen oude woningen zijn voorzien van waterstof. “Het doel van de test was om te onderzoeken op welke manier oude woningen zo efficiënt mogelijk en geheel CO2-vrij kunnen worden verwarmd”, zegt projectleider Frank van Alphen van netbeheerder Stedin. “Theoretisch weten we het allemaal al, maar uiteindelijk moeten testen in de praktijk uitwijzen of de theorie klopt.” Het project geeft inzage in hoe snel een leiding kan worden overgezet van het ene gas naar het andere gas en hoe snel een totale ombouw duurt. “De impact voor de consument is minimaal op het moment dat je ketel A eruit kunt halen en vervangen door ketel B en vervolgens gas A vervangt door gas B.”

Martien van Dijk van ketelfabrikant Remeha waarschuwt dat het wel eens sneller kan komen dan menigeen denkt. “Als consumenten nu toe zijn aan een nieuwe cv-ketel is het belangrijk om er op te letten dat deze ook geschikt is voor een mengsel van aardgas met waterstofgas. Want de kans is groot dat er tijdens de levensduur van de nieuwe ketel iets aan het gasmengsel gaat veranderen”.

Netbeheerder Stedin heeft een film van vier minuten laten maken over deze proef. Van het plaatsen van een container waarin de waterstof is opgeslagen, het doorspoelen van de 50 jaar oude leidingen met stikstof en invoeren van waterstof. Aan het einde van de leidingen draaiden CV-ketels op waterstof.

De film van Stedin bekijkt u via deze link.

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl