• Home Slider01

Berlijn drijfmestHet Duitse bedrijf Graforce heeft een systeem ontwikkelt voor het splitsen van drijfmest in koolstof, stikstof, zuurstof en waterstof. De individuele gassen kunnen worden afgevangen en opgeslagen. Het bedrijf meldt slechts een kwart van de energie nodig te hebben ten opzichte van elektrolyse van water. De kostprijs van een kilogram waterstof daalt van 8,60 naar 2 euro.

Een belangrijk voordeel voor biogas of aardgas is dat de waterstof veel zwakker gebonden dan in bijvoorbeeld water. Hierdoor is slechts 10 kWh energie voldoende om 1 kg waterstof en 3 kg koolstof te produceren uit 4 kg biogas of aardgas. Bij het afbreken van biogas is de energieopwekking niet alleen CO2-vrij, maar wordt ook CO2 uit de atmosfeer verwijderd. Met het systeem decarboniseert het methaan. Bij dit proces wordt het methaan (CH4) niet direct verbrand, maar opgesplitst in zijn moleculaire componenten waterstof (H2) en koolstof (C). 

Aardgas of methaan is een van de belangrijkste energiebronnen in veel Europese landen. Bij verbranding ontstaan ​​grote hoeveelheden broeikasgassen zoals CO2. Met het systeem van Graforce wordt aardgas of biogas (CH4) met heel weinig energie omgezet in waterstof en vaste koolstof - zonder CO2 te produceren.

Het bedrijf gebruikt het splitssysteem om aardgas koolstofarm te maken en maakt, in combinatie met een waterstof WKK of brandstofcel, CO2-vrije opwekking van warmte en elektriciteit mogelijk. Het restproduct, vaste koolstof is een waardevolle grondstof voor de industrie. Vaste koolstof wordt onder andere gebruikt als vulmiddel voor autobanden, transportbanden, slangen en afdichtingsprofielen. Het wordt ook gebruikt als zwart pigment voor kunststoffen, verven en vernissen. Als geleidend roet wordt het in de elektrische industrie gebruikt voor de fabricage van elektroden en koolborstels. Het economische potentieel is enorm.

Het bedrijf Graforce is gevestigd in Berlin-Adlershof. Adlershof is een van de 15 grootste wetenschapsparken ter wereld en is de belangrijkste locatie voor wetenschap, bedrijfsleven en media in Berlijn-Brandenburg. Op een gebied van 4,2 km² - niet ver van de luchthaven Berlin-Brandenburg - bevinden zich tien niet-universitaire onderzoeksinstellingen en ongeveer 1.200 technologiebedrijven.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl