• Home Slider01

Nasdaq hydrogenOpnieuw een flitsende start voor een waterstofbedrijf op de beurs. In Frankrijk heeft Hydrogen Refueling Solutions (HRS) een beursnotering gekregen op de Euronext Growth, het deel van de Parijse beurs dat voorbehouden is aan startende ondernemingen. Beleggers van het eerste uur kunnen tevreden zijn, want de beurskoers schiet omhoog. Het bedrijf is inmiddels 500 miljoen euro waard en dat is veel voor een onderneming met 34 medewerkers.

Hydrogen Refueling Solutions is gevestigd in Isère, ten zuidoosten van Lyon, en ontwerpt oplaadstations voor waterstofvoertuigen. Met de beursgang haalde het bedrijf 84,6 miljoen euro nieuw kapitaal op. Geld dat bestemd is voor nieuwe investeringen en groei. De waarde van het bedrijf is bijna 50 keer de voor dit jaar verwachte omzet van 10 miljoen. De onderneming is van plan haar imperium uit te breiden tot vrachtwagens, vorkheftrucks en vervolgens tot personenauto’s.

Maar beleggers in waterstofaandelen moeten ook oppassen voor een speculatieve zeepbel. In Europa hebben ondernemingen zoals Ceres Power, ITM Power, NEL ASA of de Franse onderneming McPhy Energy hun aandelenkoersen met respectievelijk 104, 277, 127 en 238 procent zien stijgen. En ook Bloom Energy, Ballard Power Systems en vooral Everfuel doen het uitstekend. De oorzaak van deze stijging wordt gezocht in de enorme potentie van waterstof nu fossiele brandstoffen de komende decennia worden afgebouwd. Waterstof heeft de beste papieren om de toekomstige energievraag duurzaam in te vullen. Daarvoor is echter nog een lang ontwikkeltraject te gaan. Aan de productiekant is nog veel opschaling nodig om groene waterstof tegen een concurrerende prijs te kunnen produceren. Ook de kosten voor waterstofopslag en distributie moet nog verder omlaag.

Uit een Belgisch rapport van enkele weken geleden blijkt dat Europa de toekomstige eigen vraag naar groene waterstof niet kan opwekken. Er zal een intercontinentaal distributiesysteem voor groene waterstof gaan ontstaan. De internationale waterstofeconomie staat nog maar aan het begin, maar de beurskoersen staan al hoog.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl