• Home Slider01

Dijon vuilnisautoStorengy, een dochteronderneming van het Franse energiebedrijf Engie, neemt een belang van 45% in de Dijon Métropole Smart EnergHy (DMSE). Het project DMSE is een waterstof-project opgericht in 2019 door de metropool Dijon en het bedrijf Rougeot Énergie. Doel is om lokaal groene waterstof te produceren en te distribueren voor emissievrij transport. Storengy, een dochteronderneming van Engie, betrokken bij verschillende studies en waterstofprojecten in heel Frankrijk, neemt een belang van 45% in DMSE.

De metropool Dijon, gelegen in het hart van de Bourgogne Franche-Comté, wil over enkele jaren de eerste waterstof-metropool van Frankrijk zijn. Daarvoor zal een grote elektrolyser voor de productie van groene waterstof worden geplaatst bij de vuilverbranding ten noorden van de stad. Een tweede energiebron is een nabijgelegen zonnepark. Volgend jaar moeten er al 15 zware en lichte voertuigen in het gebied rondrijden op lokaal geproduceerde groene waterstof. Het project heeft inmiddels 6,5 miljoen euro aan subsidie ontvangen.

Het eerste waterstoftankstation, vlak bij de vuilverbranding, zal begin 2022 in gebruik worden genomen en krijgt een capaciteit van 440 kg per dag. Acht vuilnisauto’s en zes personenauto’s zullen dat jaar gaan rijden op waterstof. Als het aantal waterstofvoertuigen sneller stijgt zal het tankstation worden uitgebreid.

Het tweede tankstation, in het zuiden van Dijon, opent in 2022. Dit H2-station kan per dag 880 kilo waterstof leveren, met een optie om dit te verdrievoudigen. Deze capaciteit is nodig als aan de waterstofvloot 27 bussen worden toegevoegd. Tegen 2030 moeten er 200 bussen, 50 vrachtauto’s en 250 personenauto’s op waterstof rijden.

In de omgeving van Dijon liggen bij de plaats Etrez zoutcavernes diep in de bodem. De holtes worden in de toekomst gebruikt om grote hoeveelheden waterstof tijdelijk op te slaan om zo een concurrerende kostprijs van waterstof te garanderen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl