• Home Slider01

Spanje kaart H2 stationsHet internationale energiebedrijf Naturgy wil de komende vijf jaar 38 nieuwe waterstoftankstations bouwen door heel Spanje. De plannen zijn voorgelegd aan de Spaanse overheid die de komende jaren fors wil inzetten op de productie van groene waterstof uit duurzame energie. Energiereus Naturgy is voornamelijk actief in de gaswereld in Zuid-Europa en Latijns-Amerika.

Van de 38 waterstoftankstations moeten er 20 waterstof op de lokatie zelf produceren of in de onmiddellijke nabijheid. De 18 andere tankstations worden bevoorraad via tankauto’s. In Spanje zijn momenteel drie waterstoftankstations operationeel in Ciudad Real in het midden van Spanje 150 km onder Madrid, in Albacete in het zuidoosten en in Huesca in het noordoosten. Er wordt volgens het Spaanse National Hydrogen Centre nog gebouwd aan een vierde tankstation in Valencia.

De capaciteit van de tankstations wordt afgestemd op een jaarlijkse vraag van ongeveer 75.500 kg waterstof (207 kg per dag), wat overeenkomt met het tanken van 13 bussen of 100 lichte voertuigen. Dit betekent een vermindering van de uitstoot met meer dan 30.000 ton CO₂ per jaar.

De tankstations staan voorlopig gepland in Andalusië (6), Castilla-la Mancha (5), Castilla y León en Catalonië (4), regio Madrid (3), Galicië, Valencia, de regio Murcia, Aragon, Navarra en Extremadura (2) en de Balearen, Asturië, Cantabrië en Baskenland (1).

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl