• Home Slider01

Nieuw Zeeland Hiringa VehiclesEen groot succes voor Hyzon in Nederland. Enkele weken voordat de eerste fabriek voor vrachtauto’s op waterstof in Europa wordt geopend zijn de eerste 1500 voertuigen verkocht. De koper is Hiringa Energy, het eerste bedrijf in Nieuw-Zeeland dat zich toelegt op de levering van groene waterstof en waterstofoplossingen voor de industrie, de publieke sector en transportbedrijven. Zoals Waterstof Magazine eerder meldde gaat Hiringa een nationaal netwerk van waterstoftankstations bouwen om de vrachtauto’s van waterstof te voorzien.

De trucks worden geproduceerd door Hyzon Motors Europe BV in Winschoten. Hyzon Motors is de samenwerking tussen Holthausen Clean Technology uit Hoogezand en het Amerikaanse Hyzon. Aan de Papierbaan in Winschoten wordt momenteel volop gewerkt om de vrachtautofabriek eind februari operationeel te hebben. De H2-trucks krijgen een actieradius van 680 kilometer en een slaapgelegenheid zodat de chauffeurs in de trucks overnachten. De 1500 trucks worden in een periode van 5 jaar aan Nieuw-Zeeland geleverd.

De bouw is een flinke stimulans voor Winschoten en de provincie Groningen. In de fabriek komen op termijn 1000 mensen te werken die jaarlijks 2000 vrachtauto’s produceren. Daarvoor komen kant en klare onderstellen van DAF binnen zonder dieselmotor. Op die plek plaatst Hyzon een brandstofcel.

De verkopen gaan volgens eigenaar Carl Holthausen uitstekend. Dit jaar zouden in de fabriekshallen in Winschoten zo'n 150 trucks geproduceerd worden, oplopend naar vijfhonderd volgend jaar en duizend het jaar daarop.

Waterstofbedrijf Hiringa in Nieuw-Zeeland is bezig met de ontwikkeling van een netwerk van waterstoftankstations gericht op zwaar transport. De eerste fase van de ontwikkeling omvat 8 tankstations verspreid over de noordelijke en zuidelijke eilanden. Dit jaar moet de bouw van de eerste tankstations beginnen. In fase 2 komen er 16 tankstations bij die er in 2025 moeten staan. In de vijf jaar die volgen moet het netwerk uitgroeien tot een keten van 100 tankstations.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl