• Home Slider01

Anderlecht FluxysDe zonnepanelen van de Katholieke Universiteit van Leuven die rechtstreeks waterstof kunnen maken worden aan een nieuwe test ontworpen. Begin 2019 waren de waterstofpanelen plotseling wereldnieuws, omdat ze een aanzienlijk hoger rendement zouden halen dan via de gebruikelijke elektrolyse. De reacties waren overweldigend, maar in de jaren die volgden bleef het stil.

De Belgische gasnetbeheerdre Fluxys is nu met de nieuwe waterstofpanelen aan het testen in Anderlecht. Op het groendak van het Fluxys-laboratorium worden de panelen aan een langdurig onderzoek onderworpen. Met de testopstelling in Anderlecht doet KU Leuven een beroep op de specifieke knowhow van Fluxys, het laboratorium is een Belgisch expertisecentrum in de volumemeting en het analyseren van de samenstelling van gassen. Door panelen op verschillende manieren op te stellen komt data beschikbaar die vervolgens gebruikt wordt om de techniek te verfijnen, meldt de universiteit op een speciale site.

De onderzoekers aan de universiteit lieten twee jaar geleden weten dat er een belangrijk verschil is tussen zonnepanelen en waterstofpanelen. Zonnepaneel zetten zonne-energie om in elektriciteit, terwijl het waterstofpaneel waterdamp omzet in waterstofgas. De waterstofproductie wordt gedaan via zonlicht en paneel ziet er ook uit als een zonnepaneel (foto).

Bij gasnetbeheerder Fluxys is inmiddels een onderzoek gestart om vanaf 2025 een gedeelte van het bestaande aardgasnet om te bouwen tot een toekomstig waterstofnet. Het bedrijf ziet een grote toekomst voor waterstof, eerst door het bij te mengen bij aardgas en later door het transporteren van 100% CO2-vrije waterstofgas door de huidige aardgasleidingen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl