• Home Slider01

Luleå steel zwedenH2 Green Steel gaat een grootschalige fossielvrije staalfabriek bouwen in noorden van Zweden. In de regio Boden- Luleå komt een grote groene waterstoffabriek die aan de basis staat van een productiefaciliteit voor staal. De productie begint in 2024 en tegen 2030 zal H2GS een jaarlijkse capaciteit hebben van vijf miljoen ton hoogwaardig staal. Henrik Henriksson, momenteel CEO van Scania, zal het bedrijf gaan leiden.

In het persbericht van H2 Green Steel wordt niet gesproken over de omvang van de waterstoffabriek in megawatts, maar van gigawatts. De waterstof is nodig om in het productieproces van staal de gewenste hoge temperatuur te bereiken. De wereldwijde staalindustrie is nu verantwoordelijk voor 7% van de mondiale CO2-uitstoot. H2 Green Steel ziet goed toekomstkansen nu de vraag naar fossielvrij staal snel toeneemt in sectoren als de automobielindustrie en de witgoedsector.

“We willen de transformatie van de Europese staalindustrie versnellen. Elektrificatie was de eerste stap in het verminderen van de kooldioxide-uitstoot van de transportsector. De volgende stap is om voertuigen te bouwen van hoogwaardig fossielvrij staal”, zegt Carl-Erik Lagercrantz, voorzitter van de Raad van Bestuur van H2GS.

"Een grote vrachtauto weegt ongeveer zes ton en vijf daarvan is staal, dat vandaag helaas wordt geproduceerd met een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Door te investeren in en samen te werken met H2 Green Steel, verduurzamen we de hele keten. Vrachtautofabrikanten kunnen met groen staal de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs gemakkelijker halen", zegt Anders Williamsson, Executive Vice President van vrachtwagenbouwer Scania.

De totale financiering voor de eerste fase van het project bedraagt ​​circa € 2,5 miljard, dat wordt opgehaald via een combinatie van eigen vermogen en groenprojectfinanciering. Morgan Stanley, Societe Generale en KfW IPEX-Bank treden op als financieel adviseurs voor H2GS. Sweco adviseert bij het engineering- en vergunningstraject.

H2GS zal worden gevestigd in de regio Boden-Luleå, waar ook een aantal bedrijven van wereldklasse en onderzoeksinstellingen binnen de metaal- en mijnindustrie gevestigd zijn. De regio biedt unieke omstandigheden voor fossielvrije staalproductie met toegang tot overvloedige energie uit hernieuwbare bronnen, hoogwaardig ijzererts en een grote haven in Luleå. H2GS zal naar verwachting 1.500 directe banen creëren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl