• Home Slider01

Tokyo oilEen versoepeling van de regelgeving zorgt voor een snellere uitrol van waterstoftankstations in Japan. Nu de regering in Tokio waterstof heeft aangewezen als speerpunt binnen haar beleid, worden de regels minder streng. Eneos Holdings, de grootste oliedistributeur van Japan, wil waterstofpompen installeren bij bestaande benzinestations, een ontwikkeling die voor kort door de strenge regels niet mogelijk was. Het bedrijf ziet dit als een nieuwe zakelijke kans voor zijn 13.000 benzinestations van het merk Eneos in het hele land.

Door de strenge veiligheidseisen werden tankstations extreem duur. Voor iets meer dan 1 miljoen euro worden op veel plaatsen in de wereld waterstoftankstations geplaatst, in Japan liep de prijs al snel op tot bijna 4 miljoen euro. Daarnaast was het jarenlang ondenkbaar dat waterstof op plekken verkocht mocht worden waar ook benzine te koop is.

Het Japanse bedrijf Iwatani, de grootste waterstofleverancier van Japan, zet in het hele land waterstoftankstations op en heeft nu zes stations in aanbouw. Bij de nieuwe richtlijnen worden de eisen om sprinklersystemen te bouwen om waterstofopslagtrailers af te koelen geschrapt, waardoor goedkopere, eenvoudigere faciliteiten mogelijk zijn. De wijzigingen in de regelgeving omvatten tientallen andere regels, waaronder het materiaal van apparatuur en de locaties en het beheer van faciliteiten. Ook is het nu mogelijk onbemande tankstations op te zetten.

De Fuel Cell Commercialization Conference van Japan schat dat door het schrappen van veel onnodige veiligheidsmaatregelen, de prijs van waterstoftankstations gaan dalen van 4 miljoen euro naar 1,5 miljoen.

Lokale overheden zetten zich overal in om meer waterstofbussen op de weg te krijgen maar de beperkte tankinfrastructuur was tot op heden een probleem De stad Sapporo, met 2 miljoen inwoners, wil tegen 2030 3.000 brandstofcelvoertuigen op de weg hebben, maar heeft tot dusver slechts één mobiel tankstation. Met het schrappen van vele onnodige regels zal dat aantal naar verwachting snel toenemen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl