• Home Slider01

Amsterdam OrangeGasOrangeGas heeft maandag 1 maart het eerste waterstoftankstation van Amsterdam geopend. De tanklocatie aan de Australiëhavenweg 116 is 24 uur per dag geopend en richt zich in eerste instantie op voertuigen die waterstof onder 700 bar kunnen tanken. Later dit jaar is de dispenser voor 350 bar, speciaal voor zwaar transport, gereed.

Het waterstof station is gerealiseerd op een locatie van OrangeGas waar uitsluitend 100% schone brandstoffen wordt aangeboden: Bio-CNG (Groengas), elektriciteit en vloeibare Co2 en binnenkort ook HVO100 en LBG. Nu daaraan waterstof is toegevoegd, is dit het eerste tankstation in Nederland waar op één locatie uitsluitend een breed pallet aan schone brandstoffen wordt aangeboden. “Een dergelijk initiatief past uitstekend bij de verduurzamingsstrategie van Port of Amsterdam. Het draagt bij aan de noodzakelijke schaalvergroting van waterstof.” aldus het Amsterdamse havenbedrijf.

Joyce van Os de Man, directeur Benelux bij OrangeGas is bijzonder blij met het waterstoftankstation in het westelijk havengebied. “Het is ongelooflijk gaaf dat het waterstofvulpunt in Amsterdam nu open is, op onze eigen tanklocatie waar ook andere schone brandstoffen wordt aangeboden”, laat ze bij de opening weten. “Het hele team heeft keihard gewerkt om het zo snel mogelijk te realiseren. Met dit station sluiten we perfect aan bij het zero-emissie beleid van de hoofdstad.”

De gemeente Amsterdam is een van de eerste grote klanten die in 2021 met zes vuilniswagens op waterstof gaat rijden en heeft de ambitie dit in de toekomst verder uit te breiden. Naast de gemeente zijn er voornamelijk particulieren en taxi’s die op waterstof rijden.

Het waterstofproject wordt uitgevoerd met subsidie van DKTI-Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat’. Dit initiatief werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BENEFIC -project, dat deels wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

OrangeGas uit Heerenveen heeft momenteel tien nieuwe waterstofvulpunten in Nederland in ontwikkeling en ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd bij de uitrol van waterstoftankstations in heel Europa.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl