• Home Slider01

Becancour Canada AirLiquideHoewel we in praktijk nog bezig zijn met de ontwikkeling van waterstoffabrieken in megawatts, worden overal over de wereld plannen ontwikkeld voor elektrolysers op gigawatt-schaal. Over al deze projecten hebben we in het verleden al eens inhoudelijk gepubliceerd, deze week zetten we de 10 grootste groene waterstofprojecten ter wereld op een rij.


Nummer 1 - 14 GW in Australië -
In Pilbra in het kurkdroge westen van Australië moet in de toekomst een van de grootste waterstofhubs voor waterstof en ammoniak ontstaan. De Asian Renewable Energy Hub is de initiatiefnemer van een project van 30 miljard euro. De definitieve investeringsbeslissing wordt genomen in 2025.

Nummer 2 - 10 GW in Nederland - Het grootste groene waterstofinitiatief van Europa vindt plaats in Nederland. Op de Noordzee moeten gigantische windparken aan de basis staan van een waterstoffabriek van 10 GW met een productie van 1 miljoen ton waterstof per jaar. Initiatiefnemers zijn onder andere energiebedrijf Shell, de Nederlandse Gasunie, Noorse Equinor en het Duitse energiebedrijf RWE.

Nummer 3 - 10 GW in Duitsland - Op het eiland Helgoland, dichtbij enorme aantallen windmolens op zee, moet een elektrolyser worden geplaatst van 10 GW. 27 bedrijven participeren in het project dat de naam AquaVentus heeft gekregen.

Nummer 4 - 5 GW in Binnen-Mongolië - Precies een jaar geleden maakte het Chinese staatsbedrijf Beijing Jingneng bekend dat in het noorden van China bij Eqianqi een elektrolyser komt te staan van 5 GW die gaat draaien op zon en wind.

Nummer 5 - 5 GW in Australië - In Kalbarri, een klein stadje in het uiterste westen van Australië moeten enorme wind- en zonneparken energie op wekken voor de productie van 1 miljoen ton groene waterstof per jaar. De haven van Kalbarri wordt een exporthub voor waterstof.

Nummer 6 - 10 GW in Saoedi-Arabië - Hoewel er braakliggende grond genoeg is in Saoedi-Arabië, kiezen de partijen achter het Helios Green Fuels Project ervoor om een enorme elektrolyser te plaatsen in de Rode Zee. Twee belangrijke partners in het project zijn Air Products en Thyssenkrupp.

Nummer 7 - 3,6 GW in Australië - In het Oosten van Australië moet bij Callide een zonnepark worden aangelegd met een opgesteld vermogen van 3600 MW. Stroom die bestemd is voor een 3,6 GW elektrolyser voor de productie van groene waterstof. Het bedrijf Austrom Hydrogen heeft inmiddels een leveringscontract met Japan getekend. De waterstof wordt per schip getransporteerd vanuit de havenstad Gladstone, 100 km verderop.

Nummer 8 - 3 GW in Australië - The Hydrogen Utility H2U investeert bijna 1,5 miljard euro in een fabriek in Gladstone. Hier moet dagelijks 500.000 kilo waterstof worden geproduceerd. 

Nummer 9 - 2,26 GW in België - Windmolens op de Noordzee brengen bij Oostende energie aan land waarvan grootschalig waterstof wordt gemaakt. In 2025 moet de waterstoffabriek er staan

Nummer 10 - 1,6 GW in Chili - In het droge achterland van Antofagasta moet groene stroom vanuit zonne-energie worden opgewekt binnen het HyEx-project. Het mijnbedrijf Enaex ontwikkelt hier samen met Engie een alternatief verdienmodel. Chili wil de waterstof exporteren.

De grootste elektrolyser ter wereld tot nu toe is eind vorig jaar geplaatst in Canada (foto). Leverancier Cummins plaatste daar op een waterstofproductiefaciliteit van Air Liquide in Bécancour in de provincie Quebec een waterstoffabriek van 20MW die jaarlijks meer dan 3000 ton groene waterstof kan produceren. De fabriek draait op energie uit een waterkrachtcentrale.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl