• Home Slider01

Auxerre AlstomTreinfabrikant Alstom tekent vandaag een eerste order voor de levering van waterstoftreinen aan een regionale vervoerder in Frankrijk. In de stad Auxerre in de Bourgogne, wordt onder toezicht van Jean-Baptiste Djebbari, minister van Transport, de eerste bestelling officieel ondertekend. Vier Franse regio’s hebben inmiddels bevestigd de komende jaren dieseltreinen te gaan vervangen door treinen op waterstof.

Bij de eerste bestelling van waterstoftreinen gaat het om een bedrag van 51,9 miljoen euro. Hiervoor krijgt de regio Bourgogne-Franche-Comté de beschikking over drie treinen van het typer Coradia iLint, dezelfde treinen die al sinds eind 2018 in het noorden van Duitsland rijden. De regio spreekt zelf over het "eerste ecosysteem in Frankrijk rond waterstof", aldus Michel Neugnot, de eerste vice-president die verantwoordelijk is voor Transport. Naast treinen komen er in het gebied bussen en vuilniswagens op waterstof en wordt verwacht dat transporteurs en automobilisten zullen overschakelen naar emissievrij vervoer als de H2-tankinfrastructuur gerealiseerd is.

De bussen gaan eind dit jaar rijden, de treinen volgens planning in 2022 of 2023. Deze worden ingezet op de lijnen Avallon-Auxerre, Corbigny-Clamecy-Auxerre en tussen Auxerre en Dijon. Andere Franse regio’s waar waterstoftreinen gaan rijden zijn Auvergne-Rhône-Alpes, Grand Est en Occitanie

De regionale plannen passen binnen het nationale beleid. Afgelopen september kondigde de regering een plan van zeven miljard euro aan om van Frankrijk een grote speler op het gebied van waterstof te maken. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl