• Home Slider01

Wagenborgen GroningenNetbeheerder Enexis en de woonstichting Groninger Huis sluiten volgend jaar bij wijze van proef dertig jaren zeventig woningen in de provincie Groningen aan op een waterstofnetwerk. De proef vindt plaats in Wagenborgen, een dorp in het uiterste noordoosten van Nederland tussen Delfzijl en Winschoten. Ruim dertig huurders doen mee aan ‘Waterstofwijk Wagenborgen’, een tiental aarzelt. Met het project willen netwerkbeheerder Enexis en de woonstichting aantonen dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en volledig elektrisch, één van de oplossingen is voor aardgasvrij wonen. De kosten zijn 15.000 tot 30.000 euro per woning. Het is het eerste waterstofwoonproject in een jaren zeventig wijk in ons land.

Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. In opdracht van Groninger Huis isoleert Energiewacht voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding deze huizen tot energielabel niveau B. De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan koken op inductie. De benodigde waterstof wordt lokaal geproduceerd op een boerenbedrijf en daar ook tijdelijk opgeslagen. Met dit project doen de deelnemende partijen essentiële ervaringen op voor de energietransitie.

De communicatie met bewoners is uniek aan dit project. ‘Onze bewoners hebben ervoor gezorgd dat het project echt door kan gaan. Want zonder hen was er geen project’, laat directeur-bestuurder van Groninger Huis Laura Broekhuizen weten. ‘We hebben veertig woningen uitgekozen, de bewoners persoonlijk uitleg gegeven over het project en wat het voor hen betekent en gevraagd of ze mee willen doen. Wij zijn er echt trots op dat we voldoende deelname hebben onder onze bewoners en dat we zo samen bijdragen aan een duurzame toekomst.’ De proef gaat in 2022 van start.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl