• Home Slider01

Alicante CemexDe beursgenoteerde cementproducent Cemex heeft met succes waterstof geïntroduceerd in al haar fabrieken in Europa. Waterstof wordt ingezet in de brandstofmix van de bedrijven om zo de CO2-uitstoot te kunnen verlagen en de energie-efficiëntie te verhogen. De techniek wordt nu uitgerold in Cemex-fabrieken in Noord- en Midden-Amerika, Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De eerste test met waterstof in een cementfabriek heeft plaatsgevonden in 2019 in de Spaanse stad Alicante. Hieruit bleek al snel dat al snel dat waterstof gebruikt kan worden als hefboom om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Afgelopen jaar is de technologie daarom geïnstalleerd in alle cementfabrieken in Europa. Dit jaar zullen nagenoeg alle fabrieken ter wereld volgen. Met de nieuwe technologie verbetert waterstof het verbrandingsproces van de cementoven."De snelle acceptatie van deze nieuwe op waterstof gebaseerde technologie is een duidelijk voorbeeld van de innovatie-inspanningen van Cemex om het cementproductieproces koolstofvrij te maken", zegt Roberto Ponguta, Cemex Vice-President van Global Operations, Technical and Energy.

In 2020 kondigde Cemex zijn klimaat-strategie aan, met een globale doelstelling van 35% reductie van de CO2-uitstoot per ton cementgebonden producten tegen 2030. Voor zijn activiteiten in Europa stelde Cemex een reductiedoelstelling van 55% vast, in lijn met de plannen van de Europese Unie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl