• Home Slider01

Denemarken TopsoeHet Deense bedrijf Haldor Topsoe gaat een fabriek bouwen voor SOEC-elektrolysers voor de grootschalige productie van groene waterstof. De zeer efficiënte elektrolyse-apparaten voor vaste oxide (SOEC) krijgen een totale capaciteit van 500 megawatt per jaar met de optie om uit te breiden tot 5 gigawatt. Topsoe belooft een zeer hoog rendement van 90%, dat is ongeveer 30% hoger dan de huidige rendementen die gehaald worden met alkaline- of PEM-elektrolysers. De bouw van de fabriek start in 2022 en is een jaar later klaar.

Met de nieuwe faciliteit wil Topsoe inspelen op de snel toenemende vraag naar concurrerende elektrolysetechnologie, voornamelijk voor groene waterstofcentrales op basis van hernieuwbare elektriciteit. De ontwikkeling van de geautomatiseerde productiefaciliteit, die de grootste in zijn soort zal zijn, is inmiddels volop aan de gang.

“Deze nieuwe productiefaciliteit is een concrete stap om een ​​leidende rol te spelen in de huidige energietransitie naar een koolstofarme toekomst”’ zegt Roeland Baan, CEO van Haldor Topsoe. “We zijn er sterk van overtuigd dat een van de meest haalbare routes naar dit doel ligt in het efficiënt gebruik van hernieuwbare elektriciteit om groene waterstof, brandstoffen en chemicaliën te produceren. Met de SOEC-elektrolyse-inrichting van Topsoe wordt meer dan 90% van de hernieuwbare elektriciteit die de elektrolyse-inrichting binnenkomt, behouden in groene waterstof die wordt produceert. Dit is aanzienlijk efficiënter dan de andere beschikbare technologieën op de markt.” Het Deense Topsoe werkt volop aan nieuwe technieken om de energietransitie te kunnen versnellen en daarmee de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen.

Topsoe is momenteel een van de wereldleiders op het gebied van waterstoftechnologie, katalysatoren en diensten die een efficiënte productie van waterstof mogelijk maken. Het aanbod omvat technologieën voor traditionele waterstofproductie op basis van aardgas met de mogelijkheid om koolstof af te vangen, ook bekend als blauwe waterstof, en groene waterstof met de SOEC-elektrolyse-technologie. Topsoe is al bezig met verschillende projecten om groene waterstof, groene ammoniak, groene methanol en groene brandstoffen te produceren. Een voorbeeld is het Helios-project in Saoedi-Arabië, waarover Waterstof Magazine gisteren schreef. Topsoe gaat hier de waterstof omzetten in ammoniak om op deze wijze het transport over de wereldzeeën te vergemakkelijken.

Topsoe is een wereldspeler en heeft vestigingen op nagenoeg alle continenten.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl