• Home Slider01

Salzgitter 1Bij het Duitse staalbedrijf Salzgitter AG is gisteren het project ‘Windwaterstof -Salzgitter’ van start gegaan. Met energie van 7 windmolens op het terrein van de metaalfabrikant in midden-Duitsland wordt groene waterstof geproduceerd dat wordt gebruikt voor de productie van staal. Samen met partners E.on / Avacon, Linde en Siemens heeft CEO Heinz Jörg Fuhrmann gisteren het officiële startsein gegeven. Volgens de initiatiefnemers is dit het eerste concrete industriële project van dit type in Duitsland.

De groene waterstof wordt ingezet om de stook van de gebruikelijke cokes, en dus ook CO2, te verminderen. Binnen het productieproces van staal zijn hoge temperaturen nodig die niet met elektriciteit zijn te behalen. Daarom zijn zeven windmolens met een gezamenlijk vermogen van 30 megawatt op het bedrijfsterrein geplaats. Via electrolysers van Siemens wordt grootschalig waterstof geproduceerd. In 2030 wil Stazgitter AG tussen de 10 en 30% waterstof bijmengen in het productieproces. Tot die tijd zal worden geëxperimenteerd met waterstof. Voor het proefproject heeft de op een na grootste metaalproducent van Duitsland 5 miljoen euro subsidie ontvangen van de overheid.

In het kader van het Salcos-project (Salzgitter Low CO2 Steelmaking) wil de metaalgroep tegen 2050 volledig overschakelen van conventionele staalproductie op waterstof. Het doel is om de CO2-uitstoot bij de productie van staal met zo’n 95 procent te verminderen. De wereldwijde staalproductie is verantwoordelijk voor 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl