• Home Slider01

Hasting Suiso FrontierIn de provincie Victoria in het zuiden van Australië is het eerste grote intercontinentale waterstofproject van start gegaan. Binnen het Hydrogen Energy Supply Chain (HESC) Pilot Project werken Australische en Japanse bedrijven samen om grootschalig waterstof te produceren en het in vloeibare vorm te exporteren naar Japan, over een afstand van meer dan 9000 kilometer. De start wordt gezien als een grote sprong voorwaarts voor de ambitie van Australië om een ​​belangrijke speler te worden in de opkomende wereldwijde waterstofeconomie.

De zes industriële partners binnen het HESC Pilot ontwikkelen een complete waterstofketen, waarbij waterstofgas vanuit Latrobe Valley wordt getransporteerd naar de haven van Hastings, daar wordt het in vloeibare vorm omgezet voor verscheping naar Japan. Grote industriële bedrijven als Kawasaki Heavy Industries, J-POWER, Iwatani Corporation, Marubeni Corporation, AGL en Sumitomo Corporation werken binnen HESC samen en worden ondersteund door de Victoriaanse, Australische en Japanse regeringen.

In de Loy Yang-energiecentrale van AGL, nabij de stad Traralgon zal de waterstof worden geproduceerd uit steenkool. Vandaar wordt de waterstof per spoor vervoerd naar de havenstad Hasting, ten zuiden van Melbourne. Daar wordt de gasvormige waterstof vloeibaar gemaakt door het af te koelen tot -253 graden Celsius. Hierdoor neemt de energiedichtheid flink toe. Vanuit Hasting vertrekt 's werelds eerste speciaal gebouwde tanker voor vloeibare waterstof, de Suiso Frontier (foto), dan naar Japan. In de Japanse havenstad Kobe heeft Kawasaki inmiddels een grote waterstofhub gereed.

De CO2 die vrijkomt bij het productieproces uit de kolen wordt opgeslagen op 1,5 kilometer diepte in de rotsbodem van de Bass Strait, de zeestraat tussen Victoria en het zuidelijk gelegen eiland Tasmanië.

Een HESC-project op commerciële schaal kan jaarlijks 225.000 ton schone waterstof produceren. De CO2-uitstoot wordt daarmee jaarlijks met 1,8 miljoen ton verminderd, dat is gelijk aan de uitstoot van 350-duizend auto’s.

Ervaring die binnen dit project wordt opgedaan in de distributieketen wordt gebruikt voor andere waterstof-exportprojecten in Australië.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl