• Home Slider01

Nieuwegein tankstationDe regio Utrecht krijgt in het voorjaar van 2021 het eerste openbare waterstoftankstation. Op het terrein van Jos Scholman aannemersbedrijf in Nieuwegein plaatst Hysolar een tankstation waar waterstof onder 350 bar en 700 bar verkrijgbaar is. Het aannemersbedrijf zelf heeft al vier tractoren op waterstof rijden en meerdere auto’s. Het tankstation wordt voorzien van 2 dispensers voor zware transportmiddelen als bussen en vrachtauto’s en voor personenauto’s.

“Voor de verdere verduurzaming van onze bedrijfsvoering hebben we voor groene waterstof gekozen, en daarvoor hebben we het tankstation hard nodig”, aldus Robert Scholman, een van de directeuren van Jos Scholman Aannemersbedrijf, en medeaandeelhouder van Hysolar. “Inmiddels hebben we een viertal waterstoftractoren in bedrijf, en samen met onze partners van Allied Waters en KWR rijden we met meer dan vijftien personenauto’s, en dat is nog maar het begin. Het nieuwe tankstation heeft een capaciteit van bijna 700 kg per dag.

De groene waterstof wordt in het eerste jaar extern aangevoerd, totdat de lokale productie van start gaat. Via elektrolyse wordt in de toekomst waterstof geproduceerd uit groene stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen op het nabijgelegen terrein van WRK/Waternet. “Dat maakt het compleet: lokale productie en inzet van groene waterstof,” Jos Boere, directeur van Allied Waters en medeaandeelhouder van Hysolar. “Dit concept dat we hebben ontwikkeld in een consortium samen met KWR is ook op veel andere plekken binnen en buiten Nederland toepasbaar. De ervaringen in Nieuwegein komen goed van pas om anderen van advies te dienen.”

Het tankstation ligt tussen twee drukken snelwegen en is vanaf de A2 via afslag 9 en vanaf de A27 via afslag 28 bereikbaar. Adres: Morsebaan 1 Nieuwegein.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl