• Home Slider01

Amsterdam WestpoortDe strijd om waterstoftankstations in Nederland bereikt een hoogtepunt in het westelijke havengebied van Amsterdam. Over een jaar beschikt het industrieterrein over maar liefst drie waterstoftankstations, terwijl in de rest van Nederland het aantal vulpunten zeer beperkt is. Alle tankstations worden zwaar gesubsidieerd, bij de verdeling van het stimuleringsgeld is geen rekening gehouden met een spreiding van locaties. Niet over de stad, niet over de regio en ook niet over het land. De Nederlandse en Europese subsidieverstrekkers werkten niet optimaal samen. Binnen een straal van één kilometer zijn straks drie openbare waterstoftankstations te vinden.

Het eerste waterstoftankstation in de Amsterdamse haven is op 1 maart geopend. Het tankstation van OrangeGas ligt aan de Australiëhavenweg, langs de A5 en is 24 uur per dag en 7 dagen in de week open. Voorlopig is op de tanklocatie alleen waterstof onder 700 bar, geschikt voor personenwagens, beschikbaar. De vuleenheid voor 350 bar voor bussen en vrachtauto’s volgt later dit jaar.

500 meter verderop is Shell gestart met de realisatie van een waterstofvulpunt bij het bestaande Shell-tankstation ‘Westpoort’ op bedrijventerrein Sloterdijk (foto). Dit tankstation ligt direct aan de afslag Amsterdam-Westpoort van snelweg A5. Het H2-station wordt deels gefinancierd door Europese subsidie en valt onder het H2BeNeLux-project. Binnen dit project worden acht waterstoftankstations gebouwd: vier in Nederland, drie in België en een in Luxemburg.

Ook Holthausen Energy Points (HEP) begint dit jaar met de bouw van een waterstoftankstation in de Amsterdamse haven. Het tankstation staat slechts enkele honderden meters van de andere H2-stations en is na de zomer gereed. Dan kunnen personenauto’s en vrachtwagens – waaronder de vuilniswagens die het Amsterdamse afval ophalen – hier waterstof tanken. Uit de subsidieaanvraag blijkt dat Holthausen op de tanklocatie zelf waterstof wil gaan maken via electrolyse. Het tankstation komt aan de Nieuw-Zeelandweg en vier vuilniswagens van de gemeente Amsterdam die gaan rijden op waterstof gaan daar tanken. Bedrijven in de regio die waterstof op lokatie nodig hebben kunnen hier cilinders met waterstof komen halen.

Op het terrein van het Shell Technology Centre (STCA) in Amsterdam-Noord staat een eigen waterstofpomp, de eerste in de stad. Deze pomp is in 2019 in gebruik genomen. De waterstof wordt deels geproduceerd met de elektriciteit die wordt opgewekt door de 196 zonnepanelen die op het dak liggen. Zo laat deze pomp als eerste in de regio Amsterdam het groene productieproces van rijden op waterstof zien, vanaf de energie opgewekt door de zon tot aan de uitstoot van enkel waterdamp uit de auto. Medewerkers van Shell Amsterdam kunnen twee waterstof deelauto’s gebruiken voor hun zakelijke kilometers. Dit tankstation is niet openbaar.

Of de hevige concurrentie in het westelijk havengebied een prijsdrukkend effect heeft op de waterstofprijs aan de pomp zal in de loop van dit jaar blijken. In Nederland kost waterstof bij de pomp 10 euro per kilo exclusief tax.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl