• Home Slider01

Antwerpen TankstationIn de haven van Antwerpen wordt volop gewerkt aan de realisatie van het eerste waterstoftankstation ter wereld dat zich richt op personenauto’s, vrachtauto’s, bussen en schepen (foto). Deze laatsten kunnen direct naast het tankstation aan de kade aanleggen en waterstof tanken. Opdrachtgever van deze unieke tanklocatie is CMB.Tech, een onderdeel van Compagnie Maritime Belge, kortweg CMB.

Eind vorig jaar is Ballast Nedam Industriebouw begonnen met de civiele werkzaamheden van de unieke waterstofhub nabij het Havenhuis in Antwerpen. Deze locatie op de grens tussen stad en haven is bewust gekozen om de vele industriële toepassingen in de haven van waterstof te voorzien en tegelijkertijd goed bereikbaar te houden voor het grote publiek.

Onderdeel van het waterstofhub wordt een vulstation voor tube trailers voor distributie van waterstof. De groene waterstof wordt geproduceerd via elektrolyse met gecertificeerd Belgische groene stroom. Daarvoor zal een 1,2 MW PEM elektrolyser worden geplaatst.

Het tankstation krijgt een dispenser voor 700 bar voor auto’s, een dispenser voor 350 bar voor bussen en vrachtwagens, 2 docks waar tubetrailers kunnen lossen en laden tot 500 bar, een 500 bar waterstofbuffer en een bunkerplek voor de maritieme sector waar getankt kan worden onder 200 en 350 bar.

De Belgische opdrachtgever en rederij CMB pioniert al enkele jaren met waterstof in de scheepvaart. Het bedrijf is onder andere eigenaar van de Hydroville, een kleine veerboot op waterstof die al drie jaar vaart in het havengebied van Antwerpen. Dit was een van de eerste schepen op waterstof ter wereld. Een korte film over de Hydroville vindt u hier.

 

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl