• Home Slider01

Paramaribo SurinameHet Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) gaat ruim 1 miljard euro investeren in de bouw van een grote waterstoffabriek in Suriname. Dat heeft het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. Het project moet zeker 600 banen gaan opleveren en is daarmee een van de grootste waterstofprojecten in Zuid-Amerika.

HPSG gaat grote zon- en windenergieparken bouwen om de waterstoffabriek van de benodigde energie te voorzien. Het project moet de komende jaren ontwikkeld worden op een oude plantage in het oosten van Suriname, schijven verschillende Surinaamse media. Volgens HPSG-directeur Benny Falk is deze locatie ideaal vanwege de ruimte en lage grondprijzen. De duurzame centrale moet in 2023 af zijn. De deal met het Deense bedrijf is een triomf voor de Surinaamse president Chan Santokhi. Het gebied rond Commewijne, op de rechteroever van de Surinamerivier, wordt hiervoor ontsloten met de aanleg van een nieuwe weg van 12 kilometer naar de plek waar het complex komt te staan. De Denen investeren in 100 bussen die op waterstof gaan rijden en er komt een nieuwe tank-infrastructuur waar ze kunnen tanken. Ook komt er in Suriname een wetenschappelijk centrum. 600 mensen zullen direct werk vinden wanneer de waterstoffabriek klaar is. Wanneer het zover is zal HPSG een 50 km exportkabel aanleggen om stroom te exporteren naar Frans-Guyana.

Het bedrijf HPSG heeft heeft eerder aangekondigd investeerders te zoeken voor een groot waterstofproject in Afrika. Daar wil het bedrijf samen met de regering van Ghana grootschalig waterstof produceren. Hier moet 250 miljoen worden geïnvesteerd.  HPSG Ghana ontwikkelt een opwekkingssysteem dat bestaat uit vier hybride stroomgeneratoren van 25 MW op een terrein van 1100 hectare in Ningo Pram Pram in het district Dangme West, met opschaling voor verschillende locaties tot 1000 MW in 2025. De producten van de HPSG zullen waterstofgas, industriële zuurstof en elektriciteit zijn. De fabriek zal eigendom zijn van en geëxploiteerd worden door HPSG Ghana in combinatie met een 25-jarige, door de staat gegarandeerd afnamecontract. Over vier jaar moet deze fabriek er staan.

Daarnaast heeft HPSG een bedrijf opgericht in Colombia om daar waterstof te produceren. 
De redactie van Waterstof Magazine heeft onderzoek gedaan naar het Deense bedrijf. Verschillende websites geven nauwelijks informatie. Op nieuwssites worden projecten aangekondigd, maar over voortgang wordt niet geschreven.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl