• Home Slider01

Valencia SpanjeHet Spaanse energiebedrijf Iberdrola onderzoekt de bouw van een waterstoffabriek van 5 megawatt in het zuidoosten van Spanje. De fabriek moet komen langs de snelweg A7 bij de plaats Alcantarilla, zo’n 10 km ten zuidwesten van de stad Murcia. De groene waterstof die daar wordt geproduceerd is bestemd voor de regionale zware transportvloot.

Onderdeel van de installatie zijn zonneparken voor de opwek van duurzame energie, die worden aangevuld met duurzaam opgewekte stroom van het landelijke netwerk van Iberdrola. Daarnaast komt er een opschaalbare waterstoffabriek, die bij aanvang een vermogen heeft van 5 megawatt en een openbaar waterstoftankstation. Over een jaar moeten de eerste werkzaamheden beginnen en in de eerste helft van 2025 moet de fabriek operationeel zijn. De totale investering wordt geschat op 18 miljoen euro en levert direct en indirect 900 nieuwe banen op. De initiatiefnemers hebben subsidie aangevraagd uit het Europese herstelfonds.

Het doel is om groene waterstof op te wekken en te leveren aan wagenparken transporteurs, streekbussen en lichte bedrijfsvoertuigen. Internationale transportbedrijven als PrimaFrio, Transportes El Mosca participeren in de plannen, net als Froet, de regionale belangenorganisatie van transportbedrijven. Het project is complementair aan soortgelijke projecten bij de A7, de belangrijkste snelweg langs de Spaanse oostkust, die loopt langs plaatsen als  plaatsen als Murcia, Alicante, Valencia en Barcelona.

In totaal heeft het Spaanse energiebedrijf Iberdrola voor 53 waterstofgerelateerde projecten subsidie aangevraagd bij de Europese Unie. Als al deze projecten worden geaccepteerd levert dat een investering van 2,5 miljard euro op waarmee 60 miljoen kilo waterstof geproduceerd kan worden. Europa steek 75 miljard euro in het Next Generation-programma gericht op een duurzame toekomst.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl