• Home Slider01

Asane Uno XHet Deense waterstofbedrijf Everfuel heeft plannen gepresenteerd om tegen het einde van 2023 tot 15 waterstoftankstations in Zuid-Noorwegen uit te rollen. Het Noorse netwerk zal uiteindelijk moeten aansluiten op de waterstofstations van het bedrijf in Zweden en Denemarken en maakt deel uit van de ambitie van Everfuel om tegen 2030 een groene waterstofwaardeketen in Europa te creëren. De stations zullen worden ontwikkeld in samenwerking met klanten uit de transportsector en overheden. Bij de realisatie is subsidie een voorwaarde.

Everfuel heeft zich in eerste instantie geconcentreerd op de locaties voor het Noorse waterstoftankstation-netwerk en voert nu de gesprekken met grote afnemers. De volgende stap is het contracteren van de tanklocaties, het indienen van vergunningen en het aanvragen van subsidie. "Het is echt spannend om eindelijk concrete plannen te lanceren, zodat de transportbedrijven, busbedrijven en taxi-eigenaren daadwerkelijk kunnen investeren in waterstofvoertuigen”, aldus Helge Skaarberg Holen, Everfuels business development manager in Noorwegen. 

Het bedrijf zal naar verwachting nog voor de zomer twee H2-stations voor personenauto’s openen, één bij Hvam ten noordoosten van Oslo dat eind april moet worden geopend en één in Åsane (foto), iets ten noorden van Bergen. Dit tankstation gaat juli 2021 open. Deze tankstations zijn overgenomen van Uno-X, een waterstofpionier met twee tankstations in Noorwegen. Everfuel neemt de exploitatie over en wil de waterstofmarkt verder professionaliseren.

In juli 2022 wil Everfuel een groot H2-station voor zware vrachtwagens en personenauto's openen in Alna in Oslo. Vooruitlopend op de officiële opening zal er na de zomer een tijdelijke mobiele tankunit worden geplaatst, die alleen geschikt is voor personenauto’s. Everfuel wil 1,5 miljard euro investeren in zijn plan om groene waterstof aan te bieden voor bussen, vrachtwagens en auto's in heel Europa en om tegen 2030 1 miljard euro aan omzet te behalen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl