• Home Slider01

Canberra H2 tankstationNa een week van zware overstromingen in Australië, was het een perfecte heldere en zonnige dag in Canberra, om officieel het eerste groene openbare waterstofstation van het land te openen. Sinds vandaag kunnen 20 bestuurders van waterstofvoertuigen in Australië voor het eerst tanken bij een nieuw openbaar waterstoftankstation. De vullocatie in het stadsdeel Fyshwick werd een dag eerder feestelijk geopend. Daarbij waren diverse overheidsinstellingen vertegenwoordigd, de Australische pers bracht het nieuws groots.

Het waterstoftankstation heeft heen plekje gekregen bij een bestaand CNG-station van ActewAGL. In eerste instantie kunnen daar alleen voertuigen van overheidsinstanties en geselecteerde bedrijven tanken. De waterstofauto’s van Hyundai en Toyota zijn nog niet voor iedereen te koop. Het wagenpark van de overheid bestaan uit 611 voertuigen en omvat nu 139 emissievrije voertuigen: 49 elektrische voertuigen met batterijen (BEV's), 70 plug-in hybride voertuigen (PHEV's) en de 20 Hyundai Nexo elektrische voertuigen met brandstofcellen (FCEV's). De hele vloot zal de komende jaren geleidelijk overschakelen naar emissievrij.

Zoals Waterstof Magazine eerder liet weten wordt de waterstof voor deze tanklocatie geproduceerd via elektrolyse, de stroom die hiervoor nodig is komt van de nabijgelegen Hornsdale Wind Farm.

Minister van Energie en Emissiereductie Shane Rattenbury liet weten dat de opening een belangrijke mijlpaal is in de uitrol van emissievrije voertuigen en een verdere impuls geeft aan Canberra's innovatie op het gebied van hernieuwbare energie.

“Waterstof zal gebruikt gaan worden voor grotere voertuigen en toepassingen krijgen in schepen en treinen, terwijl batterij-elektrische voertuigen de neiging hebben om de markt voor personenauto's te domineren. Maar we zullen ook toepassingen van beide zien. De 20 waterstofauto’s die hier gaan tanken zijn de eerste waterstofauto’s die in Australië staan geregistreerd.”

De nieuwe elektrolyser, compressor, luchtreiniger, koelunits en opslagfaciliteiten en de  civiele voorzieningen, hebben gezamenlijk een investering van gevraagd van 1,2 miljoen Euro.
Zie ook: Hyundai verslaat Toyota bij lancering van waterstofauto’s in Australië.

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl