• Home Slider01

Melbourne 1 ToyotaToyota heeft in de deelstaat Victoria zijn eerste commerciële productie- en opslaglocatie voor waterstof geopend. Direct daarnaast ligt een waterstoftankstation op de voormalige productielocatie voor auto’s in Altona, in het westen van Melbourne. Matthew Callachor, president en CEO van Toyota Australië liet bij de opening weten dat het Toyota Hydrogen Centre is ontworpen om de voordelen van waterstof-brandstofceltechnologie te demonstreren als onderdeel van de toewijding van het bedrijf om duurzame technologieën te ontwikkelen voor toekomstige energiebehoeften.

"Wereldwijd zet Toyota zich in om binnen het eigen bedrijf en bij de geproduceerde voertuigen de CO2-uitstoot te minimaliseren. De opening van het nieuwe waterstoftankstation maakt hier onderdeel vanuit. We willen onze overheidspartners bedanken voor hun hulp bij het realiseren van dit project,” aldus Matthew Callachor, president en CEO van Toyota Australië. Toyota heeft 20 waterstofauto’s van het type Mirai naar Australië geëxporteerd. Deze zijn voorlopig uitsluitend te koop voor (semi)overheidsinstellingen.

Dr. Patrick Hartley, vertegenwoordiger van CSIRO Hydrogen Industry Mission, die de opening bijwoonde, liet weten dat de nieuwe infrastructuur, die in opdracht van Toyota is aangelegd, de inzet van waterstofvoertuigen gaat stimuleren. De opening van een H2-station is een voorwaarde voor andere bedrijven die willen investeren in transport op waterstof.

De waterstof wordt ter plaatse geproduceerd door een elektrolyser van 200 kW die elektriciteit gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Per dag kan er maximaal 80 kg groene waterstof worden geproduceerd. De stroom voor de elektrolyser wordt gehaald uit een combinatie van een zonneveld van 87kW, een 100kW batterijopslag en netstroom, afhankelijk van wat er op dat moment beschikbaar is. De waterstof is bestemd voor personenauto’s en voor vorkheftrucks die al op het industrieterrein Altona in gebruik zijn.

Toyota Australia gaat, met financiële steun van het Australian Renewable Energy Agency (ARENA), in totaal bijna 5 miljoen euro investeren in het waterstofcentrum dat komt op de locatie van de voormalige autofabriek. Het Hydrogen Centre maakt deel uit van een groter plan om de voormalige Altona-site om te vormen tot een Centre of Excellence. ARENA zal zo’n 40% van de investeringen dragen, Toyota de andere 60%.

De bouw van het waterstofcentrum is vorig jaar van start gegaan en krijgt naast het tankstation, onder andere een onderwijscentrum.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl