• Home Slider01

Becancour Qubec ALIn de Canadese provincie Quebec laat Air Liquide sinds januari zien in welke richting het bedrijf zich begeeft bij de productie van groene waterstof. In de plaats Bécancour staat de grootste fabriek van groene waterstof ter wereld. De 20 MW PEM elektrolyser produceert hier 8 ton waterstof per dag.

De fabriek ziet er aan de binnenkan bijzonder uit. In vier glazen kassen, iets groter dan een ouderwetse telefooncel wordt de waterstof geproduceerd, door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Een proces dat enorm veel electriciteit kost.

Hoe groen de waterstof uit de fabriek, gelegen aan de snelweg Quebec-Toronto is, is het beste aan de buitenkant te zien. Daar staan de enorme masten de site van elektriciteit voorzien, rechtstreeks geleverd door Hydro-Quebec, een overheidsbedrijf dat bijna al zijn energie haalt uit de hydraulische bronnen van de provincie. Met name de James Bay-dammen die in het noorden van Quebec zijn geïnstalleerd leveren 24 uur per dag enorme hoeveelheden groene stroom.

Deze overvloedige en hernieuwbare energie is een belangrijke troef, het is wat het mogelijk maakt om groene waterstof te produceren tegen concurrerende kosten.

Het waterstofgas wordt direct na het produceren afgekoeld tot -253 graden om het vloeibaar te maken. Dit kost de nodige energie, maar de energiedichtheid van waterstof neemt dan enorm toe. In Canada weten ze inmiddels dat het vervoer van waterstof het meest efficiënt is in vloeibare vorm, vooral als het moet worden getransporteerd over grote afstanden.

Bij Air Liquide ligt er nog slechts een uitdaging: de trucks die waterstof vervoeren rijden massaal op diesel, maar dat is een volgende stap.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl