• Home Slider01

Waterstofauto tankenAutofabrikant Stellantis meldt dat het bedrijf eind dit jaar de eerste middelgrote bestelwagens met een brandstofcel op de markt zal brengen. In eerste instantie zullen drie van de tientallen automerken met waterstofvoertuigen komen. Een personenauto aangedreven door waterstof-brandstofcellen komt later. Stellantis is een in Nederland geregistreerde autofabrikant met merken als Opel, Fiat, Peugeot, Chrysler, Citroën en Alfa Romeo.

De bestelwagens met een verbrandingsmotor worden momenteel in Frankrijk geassembleerd onder de namen Peugeot Expert, Citroen Jumpy en Opel Vivaro. In 2020 verkocht Stellantis wereldwijd bijna 130.000 middelgrote bestelwagens. Het waterstof-brandstofcelmodel worden in elkaar gezet in Russelsheim, Duitsland, met behulp van technologie die is ontwikkeld door Symbio, een joint venture van Michelin en Faurecia.

Omdat batterijen in elektrische voertuigen erg zwaar zijn, worden waterstofbrandstofcellen in de toekomst gezien als een levensvatbaarder emissievrij energiesysteem voor langeafstandsvracht. Stellantis laat weten dat de bestelwagens een bereik krijgen van ongeveer 400 kilometer en in slechts drie minuten waterstof kunnen tanken, een belangrijk voordeel ten opzichte van batterij elektrische voertuigen.

Een gebrek aan bestaande waterstoftank-infrastructuur vormt een belemmering voor de snelle acceptatie van waterstofvoertuigen. Stellantis houdt hier rekening mee en introduceert de bestelwagens op waterstof alleen in gebieden waar een tankinfrastructuur is opgebouwd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl