• Home Slider01

Taranaki First GasEen klein feestje bij het grootste gasnetwerkbedrijf van Nieuw-Zeeland. De medewerkers van First Gas vieren met een BBQ-lunch dat het bedrijf besloten heeft de komende decennia geleidelijk over te schakelen van aardgas naar waterstof. En geheel in stijl brandde de BBQ op waterstof.

Het netwerk van First Gas omvat 2.204 km hogedrukpijpleidingen en 4.800 km gasdistributiepijpleidingen. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in New Plymouth op het noordereiland, geeft aan dat de werkgelegenheid zal toenemen als de omschakeling naar waterstof wordt ingezet. H2 wordt vanaf 2030 stapsgewijs ingevoerd, met volledige omschakeling naar 100 procent waterstof in delen van het aardgasnet vanaf 2035 en de jaren daarna.

"Dit gas biedt dezelfde voordelen als aardgas zonder enige CO2-uitstoot", aldus Angela Ogier, projectleider van First Gas waterstof in de regionale krant Stuff. “De bestaande aardgasinfrastructuur krijgt daarmee een nieuw leven”.

First Gas voorspelt dat er in 2050 alleen al op het noordeeiland 15 waterstofproductielocaties nodig zijn om aan de vraag te voldoen. De groene waterstof zal lokaal worden gemaakt door lokale werknemers, waardoor nieuwe toepassingen in de regio worden aangewakkerd, zoals treinen, bussen en vrachtwagens die gaan rijden op waterstof. Maar ook voor het verwarmen van gebouwen en in productieprocessen van bedrijven kan waterstof een belangrijke bijdrage leveren.

Het plan van First Gas is ontwikkeld nadat de Climate Change Commission ingrijpende maatregelen aan de regering van Nieuw-Zeeland had voorgesteld om de klimaatverandering te helpen bestrijden. Daarbij zou een einde moeten komen aan de aansluiten van woningen op de gasleiding rond 2032. Van professionals uit de energiesector kwam op dat plan veel commentaar. “Dit is een kortzichtige oplossing die ertoe leidt dat Nieuw-Zeeland veel te vroeg mogelijke oplossingen weggooit. In plaats daarvan moeten we alle tools die we tot onze beschikking hebben gebruiken. De focus moet niet liggen op het verwijderen van de aardgasleiding, maar juist op een sterke emissiereductie".

Op de foto: First Gas hield deze week een BBQ-lunch op waterstof om de overstap van aardgas te markeren. Van links naar rechts: Jesse Shepherd (projectingenieur), Angela Ogier (projectleider), Dave Innes (hoofdingenieur), Ramesh Satrasala (projectmanager) bij First Gas   Foto: Stuff New-Sealand

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl