• Home Slider01

Halle Colruyt TruckDe Belgische supermarktketen Colruyt en bierbrouwer AB InBev gaan samenwerken bij de uitrol van transport op waterstof. De bedrijven willen beginnen met vrachtauto’s op H2 die peddelen tussen de logistieke hubs van beide bedrijven. AB InBev heeft al ervaring opgedaan bij het leveren van bier met trucks op batterijen, Colruyt is een echte waterstofpionier, sinds 2004 investeerde de retailorganisatie al 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof.

Het afgelopen jaar heeft Colruyt ervaring opgedaan met een grote vrachtauto op waterstof om de winkels te bevoorraden. De test is positief verlopen en nu wil het bedrijf, samen met de biergigant, de logistieke keten van transport op waterstof verder ontwikkelen. Daarvoor moeten er meer voertuigen op waterstof komen en moet het aantal tankstations in België worden uitgebreid. Dats 24 denkt daarbij vooral aan H2-stations met grote capaciteit.

 "Colruyt Group is heel blij dat belangrijke leveranciers zoals AB Inbev samen met ons de mogelijkheden van waterstof-brandstofceltrucks willen onderzoeken – het sterkt ons in de overtuiging dat we de juiste keuzes maken", zegt Jef Colruyt, CEO van het retailbedrijf, bij de presentatie van de plannen

De retailgroep produceert al enkele jaren zelf groene waterstof op de site Dassenveld en gebruikt in haar distributiecentra al jarenlang heftrucks op waterstof. Daarnaast rijden tientallen buitendienstmedewerkers in auto’s op waterstof. In oktober 2018 opende Colruyt het eerste groene publieke waterstoftankstation, het DATS 24-station in de Zinkstraat in Halle.

Foto: De Belgische retailer Colruyt Group presenteerde in december 2020 een 44 ton “heavy duty” volledig elektrische truck met een waterstof “range extender”. De vrachtwagen werd ontwikkeld door VDL Groep te Eindhoven en valt onder het Europese Interreg-demonstratieproject Waterstofregio 2.0. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl