• Home Slider01

Antwerpen Haven tankstation Een nieuwe stap voor het gecombineerde waterstoftankstation in Antwerpen. Vlak voor de paasdagen is het nieuwe tankstation voor auto’s, vrachtwagens, bussen en schepen getest door Toyota Motor Europe en opdracht van Clean Energy Partnership. Alle testen verliepen positief en daarmee is het tankstation officieel opgeleverd.

Het tankstation is gebouwd in opdracht van CMB.TECH een bedrijf dat gespecialiseerd is in technische ontwikkelingen binnen de scheepvaart, automotive en de spoorwegindustrie. Het Nederlandse bedrijf Ekinetix leverde het complete turnkey EPMC-projectmanagement - van eerste visie tot operationele installatie. Ondanks de moeilijke omstandigheden door Covid-19, is er tijdens de bouw geen vertraging opgetreden. Ekinetix liet bij aanvang van de werkzaamheden, medio oktober 2020, weten het tankstation in maart 2021 op te leveren, deze datum is gehaald. Er volgt nog een laatste test voor de officiële opening, die dit voorjaar volgt.

CMB.TECH, onderdeel van CMB (Compagnie Maritime Belge), richt zich al jaren op waterstof. De lancering van de Hydroville, een passagiersschip op waterstof, maakte deel uit van deze strategie. Tot nu toe kreeg de Hydroville zijn waterstof via een trailer met flessen waterstof. Dat is voor grotere schepen niet voldoende. Om die van waterstof te kunnen voorzien is een tankstation noodzakelijk, zo concludeert het bedrijf.

Het tankstation is voor iedereen toegankelijk en staat in de buurt van het Havenhuis, op de grens tussen de stad en de haven. Uiteenlopende voertuigen kunnen waterstof tanken, maar er kunnen op de lokatie ook containers worden gevuld met waterstof. Een elektrolyser zorgt ter plaatse voor de productie van groene waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl