• Home Slider01

Zurich Plug PowerDrie beurgenoteerde bedrijven worden de eerste investeerders in een nieuw wereldwijd waterstoffonds. Plug Power, Chart Industries en Baker Huges stoppen gezamenlijk 260 miljoen Euro in het FiveT Hydrogen Fund dat zich gaat toeleggen op het op grote schaal leveren van infrastructuurprojecten voor schone waterstof. De drie bedrijven zijn allen beursgenoteerd in New York, het fonds wordt geleid door Pierre Etienne Franc, die tot 31 maart vice-president van Hydrogen Energy was voor Air Liquide en co-secretaris van de Hydrogen Council.

Plug Power is van plan om € 160 miljoen te investeren, Chart Industries en Baker Hughes leggen elk € 50 miljoen in. Met het geld wil FiveT de klimaatverandering aan te pakken en de energietransitie te versnellen. Het in euro gedenomineerde fonds, dat alleen wordt aangeboden aan gekwalificeerde en geverifieerde beleggers, heeft de ambitie om in totaal € 1 miljard op te halen bij zowel financiële als industriële investeerders.

De energiesector en veel bedrijven zijn het er in grote lijnen over eens dat de waterstofeconomie snel moet opschalen om te slagen en een belangrijk onderdeel moet worden van de oplossing voor een wereldeconomie zonder CO2-uitstoot. Het fonds financiert uitsluitend projecten op het gebied van productie, opslag en distributie van schone waterstof. Projecten zullen gericht zijn op het behalen van sterke infrastructuuropbrengsten en het leveren van echte duurzaamheid met een blijvende impact op het milieu, de samenleving en het bedrijfsleven. Het fonds staat open voor allianties met industriële bedrijven die een energietoeleveringsketen van waterstof willen opbouwen en samenwerkingsverbanden willen aangaan om projecten op grote schaal te laten groeien.

De drie investeerders van het eerste uur, Plug Power, Chart Industries en Baker Huges, zijn van mening dat de voormalige Air Liquide-topman Pierre-Etienne Francs met zijn uitgebreide ervaring in het opbouwen van de waterstofmarkt met andere belangrijke spelers in de industrie, een recept voor succes is voor succes. “De ontwikkelingen rond waterstof zullen sneller vooruitgang boeken wanneer de belangrijkste spelers samenwerken. Het FiveT Hydrogen Fund zal de financiële kracht en de strategische en technische expertise van onze bedrijven combineren om waterstof op nieuwe manieren vooruit te helpen. Als energietechnologiebedrijf met bijna 60 jaar ervaring op het gebied van waterstof, is Baker Hughes verheugd om onze inzet voor een netto-nul-toekomst voort te zetten met onze voorgenomen investering in FiveT. Dit is weer een goed voorbeeld van onze benadering van nieuwe grenzen, waar we berekende, strategische weddenschappen aangaan om de energietransitie vooruit te helpen. "

Door een grote financiële kracht en investeringsdiscipline te combineren met ongeëvenaarde kennis van en toegang tot de waterstofmarkt en zijn technologie, wordt verwacht dat het fonds een katalysator zal zijn voor zowel de financiering als de bouw van waterstofinfrastructuurprojecten. 

Moederbedrijf FiveT Capital AG, opgericht in 2006, is een onafhankelijke vermogensbeheerder en heeft een volledige vergunning om vermogensbeheerdiensten aan te bieden in Zwitserland onder toezicht van de SRO VQF "Verein zur Qualitätssicherung von Finanzdienstleistungen", een zelfregulerende organisatie die onder toezicht staat van de Zwitserse financiële markttoezichthouder FINMA.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl