• Home Slider01

Parijs SchipDe Sogestran Group is bezig met de ontwikkeling van een vrachtschip op waterstof om winkels rond Parijs van goederen te voorzien. Door vrachtbewegingen van vrachtauto’s op fossiele brandstoffen te vervangen door schepen zonder schadelijke uitstoot, kan rond de Franse hoofdstad de emissiereductie makkelijker worden gehaald. In de loop van dit jaar moet het waterstofschip gaan varen.

Het vrachtschip op waterstof is eigendom van de Franse binnenvaartschip Compagnie Fluvial de Transport (CFT), een dochteronderneming van de Sogestran Group. De onderneming ontwikkelt momenteel een nieuw bedrijfstak voor stadsdistributie met transportschepen. “De vraag naar duurzamere technologieën in de binnenvaart neemt toe, ”zegt Matthieu Blanc, directeur van CFT. “Als partner binnen het Flagships-project zijn we blij dat we het voortouw kunnen nemen bij het verminderen van de uitstoot van transport en de rol van waterstof in de energietransitie kunnen aantonen.”

Het nieuwe project op de Seine valt onder het Europese subsidie-project Flagships, dat in 2018 5 miljoen euro subsidie ontving. Het geld komt uit het EU-onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020, in het kader van de gemeenschappelijke onderneming Fuel Cells and Hydrogen (FCH JU). Het doel is twee waterstofschepen in de vaart te brengen, een in Frankrijk en een in Noorwegen. In Noorwegen wordt dat een veerboot, in Frankrijk zou dat een duwboot moeten worden op de Rhône in de omgeving van Lyon. Maar naarmate het bredere potentieel voor waterstof in het vrachtvervoer naar voren kwam, werd de demo-duwboot ingewisseld voor een binnenvaartvrachtschip bij Parijs. Het nieuwe schip zal worden belast met het vervoeren van goederen op pallets en in containers langs de Seine.

Zowel de EU als de scheepvaartsector denken dat waterstof een belangrijke bijdrage gaat leveren om de klimaatverandering te beperken. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl