• Home Slider01

Vannes Bretagne tankstationHet eerste waterstoftankstation van de West-Franse regio Bretagne zal in oktober 2021 worden geopend in Vannes, een stad met 53.000 inwoners. Het tankstation komt direct naast een fabriek van bandenproducent Michelin en richt zich niet alleen op waterstof voor transport, een deel van de waterstof zal worden geleverd aan de naastliggende fabriek.

Het tankstation is openbaar toegankelijk, maar komt officieel op een deel van het fabrieksterrein. Direct naast het tankstation komt een elektrolyser die ter plaatse bijna 300 kilo groene waterstof per dag gaat produceren. 70 kilo wordt dagelijks afgenomen door de Michelinfabriek waar bandenkoppelingen worden geproduceerd. Hiermee bespaart de bandenfabrikant jaarlijks 210 ton CO2-uitstoot. De rest van de waterstof is beschikbaar voor het tankstation dat zich richt op personenauto’s, bussen en vuilniswagens. Maar de initiatiefnemers denken dat er ook een markt voor waterstof zal ontstaan in de maritieme sector. Vannes ligt direct aan de Golf van Morbihan en vanuit de stad vertrekken verschillende veerboten.

De bouwvergunning voor het project is inmiddels ingediend en de initiatiefnemers denken in juni met de werkzaamheden te kunnen beginnen. In oktober moet het tankstation officieel worden geopend. De landelijke overheid steekt 992.000 euro in het project, de regio Bretagne doet daar nog eens een half miljoen bij.

Zie ook: veerboten op waterstof bij Vannes

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl