• Home Slider01

New Delhi IndiaNTPC Ltd, het grootste energieopwekkingsbedrijf in India, heeft aangekondigd met haar eerste waterstofproject aan de slag te gaan. Het bedrijf wil 20 voertuigen met een brandstofcel aanschaffen om ervaring op te doen met waterstof. De voertuigen moeten gaan rijden in de miljoenenstad New Delhi en de provinciestad Leh. Net als veel andere landen wil India, een land met meer dan 1,3 miljard inwoners, de mobiliteit verduurzamen.

De landelijke overheid heeft er bij de autofabrikanten in India op aangedrongen om voertuigen te ontwikkelen die op schone brandstoffen kunnen rijden om de vervuiling tegen te gaan. Waterstoftechnologie wordt beschouwd als een van de schoonste oplossingen, omdat het alleen water uitstoot. Hyundai en Toyota behoren tot de weinige autofabrikanten die auto’s op waterstof produceren.

Energiebedrijf NTPC richt zich op de productie van waterstof via elektrolysers. In eerste instantie moeten er twee van 1 megawatt komen te staan in Delhi en Leh om de eerste voertuigen van waterstof te kunnen voorzien. Als onderdeel van het proefproject kan NTPC luxe waterstofbussen laten rijden tussen Delhi en Jaipur, over een afstand van ruim 250 km en een van de drukste routes in Noord-India. Het energiebedrijf zal naar verwachting met tien personenauto’s en tien bussen op waterstof starten. Dit project maakt deel uit van de voorgestelde National Hydrogen Energy Mission, van de landelijke overheid.

Dit proefproject helpt niet alleen NTPC om de haalbaarheid van brandstofcellen en groene waterstof te begrijpen, maar ook de autofabrikanten om hun technologieën in het segment te ontwikkelen en te verbeteren. Toyota en Hyundai hebben interesse getoond in het autosegment op waterstof, Tata Motors en Ashok Leyland zijn geïnteresseerd in het bus segment. Als grootse fabrikant van commerciële voertuigen in India hebben zij inmiddels voertuigen op waterstof ontwikkeld.

Foto:  India Oil Corporation, de grootste brandstofleverancier van het land, heeft in 2018 een test uitgevoerd met een waterstofbus, ontwikkelt door Tata Motors, in New Delhi. De bus kon tanken bij het R & D-centrum van IndianOil.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl