• Home Slider01

Glasgow Whitelee windfarmEnergiebedrijf ScottishPower heeft zojuist bekendgemaakt dat het de grootste groene waterstoffabriek van Groot-Brittannië gaat bouwen nabij de Whitelee windfarm, iets ten zuiden van Glasgow. Het bedrijf heeft een bouwaanvraag ingediend voor een 20 megawatt elektrolyser. Hiermee wordt overtollige hernieuwbare energie van de windmolens omgezet in waterstof. Als tweede energiebron moet in de directe nabijheid een nieuw zonnepark verrijzen van 40 megawatt en een batterijopslag van 50 megawatt.

De groene waterstoffaciliteit zal de eerste zijn die wordt gebouwd als onderdeel van het Green Hydrogen for Scotland-partnerschap van ScottishPower, BOC en ITM Power.

De aanvraag van de bouwvergunning markeert een belangrijke stap voor Green Hydrogen for Scotland en is mede bestemd om clusters van tankstations van groene waterstof te voorzien. Het eerste project van het partnerschap, 'Green Hydrogen for Glasgow', is erop gericht om koolstofvrij transport en schone lucht te bieden aan de regio Glasgow en om de industriële vraag naar waterstof in het gebied te stimuleren. De waterstoffabriek kan maximaal 8 ton waterstof per 24 uur produceren, waarmee busbedrijven 66-duizend CO2-vrije kilometers kunnen rijden. De stad is later dit jaar gastheer van de 26e klimaatconferentie van de Verenigde Naties en heeft als doel in 2030 de eerste netto-zero stad in het Verenigd Koninkrijk worden.  

Het grootste groene waterstofproject zal worden geleid door ScottishPower en is gelegen aan de rand van Glasgow. Het project zal worden ontworpen en beheerd door BOC, met behulp van wind- en zonne-energie geproduceerd door ScottishPower Renewables, en krijgt een 20 MW elektrolyser geleverd door ITM Power. De initiatiefnemers denken voor 2023 waterstof op de commerciële markt te kunnen brengen.

“Whitelee blijft vooroplopen met duurzame ontwikkelingen, eerst werd hier het grootste onshore windpark van het VK geopend en binnenkort is dit de thuisbasis van de grootste elektrolyser van het VK, zegt Barry Carruthers, Hydrogen Director van ScottishPower. “Het windpark speelt een cruciale rol bij het koolstof-arm maken van het Verenigd Koninkrijk.”

Groene waterstof is een koolstofvrije energiebron die kan worden gebruikt door industrieën en bedrijven die hun activiteiten niet volledig kunnen elektrificeren om hun uitstoot te verlagen, bijvoorbeeld zwaar transport als bussen en vuilniswagens.

Zie ook twee nieuwe waterstoffabrieken in Schotland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl