• Home Slider01

Membraam h2Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut IKTS uit Dresden hebben een membraamtechnologie ontwikkeld waarmee waterstof en aardgas goedkoop en efficiënt van elkaar kunnen worden gescheiden na transport door het bestaande gasnet. Met de nieuwe membraamtechnologie wordt een mix van aardgas en waterstof geïnjecteerd in het gasnet, bij de eindgebruiker kan vervolgens via een membraam gekozen worden welk gas wordt afgetapt. De uitvinding kan bijdragen aan een van de belangrijke energievraagstukken over hoe de overgang van aardgas naar waterstof via het bestaande gasnet moet verlopen.

In verschillende landen in Europa ligt een zeer fijnmazig aardgasnetwerk in de grond dat nog jaren meekan. Het goed onderhouden aardgasnetwerk is voor het overgrote deel direct geschikt voor het transport van waterstof. Ook een mix van deze twee gassen levert voor het buizensysteem geen probleem op.

Met de ontwikkelde membraamtechnologie wil het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer aantonen dat een splitsing van de twee gassen aan het einde van de transportleiding geen kostbaar probleem hoeft te zijn. De membraan heeft minuscule gaatjes van minder dan een nanometer in doorsnede, die in principe alleen de waterstofmoleculen doorlaten. Het CH4-gas (aardgas) blijft achter in de buis.

De zuiverheid van de waterstof is nog wel een uitdaging. Volgens Adrian Simon van Fraunhofer is het waterstof na deze eerste filter voor 80% gereinigd. “De resterende aardgasresten halen we er in een tweede filtering nog verder uit zodat we waterstof hebben met een zuiverheid van meer dan 90%.”

Deze zuiverheid is onvoldoende voor waterstof dat gebruikt wordt in een brandstofcel, maar kan prima gebruikt worden bij verbrandingsprocessen in de staal- en glasproductie of voor verbranding in cv-ketels.

Bij de ontwikkeling werkt Fraunhofer samen met het bedrijf DBI Gas und Umwelttechnik uit Leipzig. Er wordt nu gewerkt aan prototypes die in de praktijk kunnen worden uitgetest.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl