• Home Slider01

Arnhem KiemtHet aantal auto’s dat in Nederland op de wegen rijdt nadert de 500, blijkt uit de nieuwste gegevens van de Rijksdienst voor Wegverkeer. Voor 90% zijn dat personenauto’s, het andere deel wordt ingevuld door bussen, kleine transportauto’s en vrachtwagens. De aantallen zijn nog gering, maar de groei is spectaculair.

Hyundai heeft met zijn personenvoertuigen, de Tucson, de ix35 en zijn opvolger de Nexo, het grootste marktaandeel. Van de 419 waterstofauto’s zijn er 262 van het merk Hyundai. Toyota volgt met 127 Mirai’s op de Nederlandse wegen. Daarnaast rijdt er nog een Tesla (lees: Hesla) uit 2013 op waterstof. De oudste p[personenauto die op waterstof rijdt is een 2CV6 uit bouwjaar 1981. Deze Lelijke Eend werd enkele jaren geleden door Holthausen in Hoogezand omgebouwd naar waterstof voor het tv-programma van een regionale komiek op Omroep Noord.

Er staan momenteel 25 bussen die rijden op waterstof geregistreerd. 20 van deze bussen gaan vanaf dit voorjaar rijden vanuit in Groningen, en staan inmiddels op naam. Later dit jaar komen daar nog 40 bussen bij die gaan rijden in Zuid-Holland, vanuit Emmen en vanuit Doetinchem.

Twaalf voertuigen tot 3,5 ton zijn bestemd voor het vervoer van goederen. Dit zijn VW transporters, VW Crafter, Renault Kangaroo en twee streetscooters.

Tenslotte rijden er 7 vrachtauto’s tot 12 ton in Nederland waarvan er 4 geproduceerd zijn door E-Trucks Europe en drie omgebouwde vrachtauto’s van Daf.

De Hyundai Nexo (foto) is momenteel veruit de populairste waterstofauto van Nederland. “Als ik door Arnhem rijd, weet ik dat ik help met het reinigen van de vervuilde stadslucht. De vuile lucht die er bij mijn waterstofauto aan de voorkant ingaat, komt er achter weer schoon uit. Dat geeft een goed gevoel”, zegt Luc Kikkert, directeur van innovatieversneller Kiemt in Arnhem en enthousiast waterstofrijder in een Hyundai Nexo. “Waterstof als energiedrager wordt steeds belangrijker. Arnhem loopt hierin voorop, in Nederland en misschien wel in heel Europa.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl