• Home Slider01

Den Haag Noot taxiUiterlijk in 2030 moeten in heel Nederland alle taxi’s emissievrij rondrijden. Dat is de afspraak die staatssecretaris Van Veldhoven met de Nederlandse taxibranche heeft gemaakt. Zes steden gaan de transitie sneller doorvoeren, al in 2025 rijden daar geen taxi’s meer die schadelijke stoffen uitstoten.

De steden die als eerste de nieuwe afspraken ondertekend hebben zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Amersfoort en Tilburg. In deze steden rijdt ongeveer driekwart van de 10-duizend Nederlandse taxi’s. Door afspraken te maken met de branche, denk de overheid duidelijkheid te scheppen in welke richting het personenvervoer zich gaat bewegen. De taxibranche is blij met de overeenkomst, dit geeft de mogelijkheid om de komende jaren gericht te investeren in schone en stille voertuigen. Dit kunnen taxi’s op batterijen zijn of voertuigen op waterstof. In Den Haag rijdt taxibedrijf Noot al een jaar met de grootste vloot waterstofvoertuigen van Nederland (foto). Door gebruik te maken van waterstof zijn de taxi’s daar 24-uur per dag volcontinue inzetbaar.

De hoofdstad Amsterdam maakte in 2016 al de eerste afspraken met de sector over zero emissie taxi’s binnen de ringweg en alle taxi’s op de luchthaven Schiphol rijden al volledig elektrisch.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Dit is een mooie stap. Taxi’s rijden gemiddeld vier keer zoveel kilometers als personenauto’s. Als ze allemaal elektrisch of op waterstof rijden is dat goed voor de schone lucht, het klimaat en is er minder lawaai op straat. Fijn voor de chauffeur, de passagier en eigenlijk voor alle andere mensen in de stad. Samen met de taxiondernemers gaan we aan de slag om de overstap voor hen mogelijk te maken”.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl