• Home Slider01

Sankt Gallen SparIn het oosten van Zwitserland wordt voortvarend gewerkt aan de uitrol van transport op waterstof. In de regio's Appenzell en Sankt Gallen rijden inmiddels tien vrachtauto’s op waterstof. De nieuwste Hyundai vrachtauto is de afgelopen week geleverd aan de supermarktketen Spar en deze zal niet lichtzinnig met de truck omspringen.

‘De vliegende diamant’ is de bijnaam die de waterstoftruck van transportmanager Alfred Derungs heeft gekregen. “We gaan het voertuig niet ontzien bij zijn dagelijkse werkzaamheden”, laat Derungs aan de plaatselijke media weten. “De truck gaat ’s nachts om 3 uur rijden, bevoorraadt 10 supermarkten in Centraal-Zwitserland en moet daarbij afstanden overbruggen van tussen de 300 en 400 km, 130-duizend kilometer per jaar. Dezelfde afstanden als onze dieseltrucks, maar dan stiller en geheel emissievrij.” Spar heeft inmiddels al een hybridetruck in gebruik, maar deze blijkt ongeschikt voor de meeste routes vanwege de geringe actieradius.

Spar is niet de eerste retailer met vrachtauto’s op waterstof in de regio. Concurrerende ketens als Coop en Migros hebben vanuit de distributiecentra in Oost-Zwitserland al sinds het najaar H2-trucks rijden, net als transportbedrijven als Cavegn, Camion Transport en Gebrüder Weiss. Daarnaast rijden er politieauto’s en voertuigen van verschillende gemeenten op waterstof.

Martin Osterwalder, eigenaar van het eerste waterstoftankstation in de regio, is een absolute waterstofpionier. Hij gaat ervoor zorgen dat het tankstation van Spar, direct naast het distrubutiecentrum (foto), binnenkort ook waterstof gaat aanbieden. Ondertussen groeit de vloot waterstoftrucks op de Zwitserse wegen gestaag. In het najaar werden de eerste acht schone vrachtauto’s in gebruikgenomen, inmiddels rijden er 46 in het Alpenland rond.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl