• Home Slider01

Chongqing BoschDe Duitse Bosch-concern en het Chinese Qingling Motors willen een wereldwijde doorbraak bewerkstelligen met de introductie van brandstofcellen in China. Met de joint venture Bosch Hydrogen Powertrain Systems willen de bedrijven alle Chinese autofabrikanten voorzien van brandstofcelsystemen. Door een snelle opschaling kan de prijs snel naar beneden, daarom begint Bosch op de grootste automarkt ter wereld. Het nieuwe bedrijf krijgt een maatschappelijk kapitaal van 100 miljoen euro en Bosch China krijgt een belang van 60% in de onderneming, Qingling krijgt de andere 40%.

Verschillende toekomscenario’s voorspellen dat er in 2030 al meer dan een miljoen voertuigen met een brandstofcel in China staan geregistreerd. De waterstofmarkt wordt een miljardenmarkt en Bosch en Qingling Motors uit Chongqing, een stadsregio met meer dan 30 miljoen inwoners, willen daarin een belangrijke rol gaan spelen.  

Qingling Motors is een grote bedrijfswagenfabrikant die zijn ervaring op de Chinese markt zal inbrengen. China is volgens Bosch de belangrijkste groeimarkt voor elektromobiliteit, zowel op batterijen als met brandstofcellen. "Vooral bij grote, zware voertuigen die lange afstanden afleggen, biedt de brandstofcel duidelijke voordelen ten opzichte van batterij-elektrische aandrijvingen", zegt Stefan Hartung, de algemeen directeur van Bosch divisie Mobiliteit. 

Het concern uit Stuttgart investeert al jaren in waterstof. De brandstofcel wordt samen met de Zweedse specialist Powercell ontwikkeld en Bosch wil vanaf 2022 zelf grootschalig gaan produceren. Voor de Europese markt zijn de traditionele diesellocaties in Stuttgart-Feuerbach, Bamberg en Homburg geschikt gemaakt voor brandstofcellen. Vorig jaar werd al een waterstofcentrum opgetuigd in China.

Een eerste testvloot van 70 Qingling-vrachtwagens met de Fuel Cell Power Module zullen nog dit jaar in China gaan rijden. De marktintroductie van het brandstofcelsysteem is gepland voor 2022 of 2023. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl