• Home Slider01

Oviedo busIn Spanje is de eerste stadsbus op waterstof in gebruik genomen. Het voertuig gaat drie maanden lang op proef rijden in Oviedo, een stad met ruim 200-duizend inwoners in het noordwesten van het land. Gedurende de test zal het voertuig tanken bij een mobiel waterstoftankstation van Metallic Carbides, een dochteronderneming van Air Products, een van de grootste waterstofleveranciers ter wereld.

De bus gaat de komende maanden rijden op verschillende lijnen binnen de stadsdienst van openbaarvervoersbedrijf TUA, onderdeel van de landelijke ALSA-groep die busdiensten door heel Spanje verzorgt. De bus van de Portugese busfabrikant Caetano heeft een actieradius van 400 kilometer en zorgt voor minder luchtvervuiling en minder geluidsoverlast.

Javier Martínez Prieto, directeur van Alsa's Corniche Zone, is enorm bij met deze belangrijke stap in de verduurzaming van het openbaar vervoer. "Wij willen de gemeenteraad en de landelijke regering bedanken voor de ondersteuning van dit prachtige project. Een bus op waterstof betekent een verandering van technologie in de mobiliteit van Oviedo, een stad die in aanmerking komt voor projecten van het Europees Fonds ter verbetering van de mobiliteit zonder uitstoot. De waterstof-ontwikkelingen werden gepresenteerd in Madrid, maar vandaag wordt hier in Oviedo, de hoofdstad van de provincie Asturië, de eerste belangrijke stap gezet.”

De hernieuwbare waterstof voor het project wordt geleverd door Metallic Carbides en is afkomstig van een productie-installatie in Tarragona die is aangesloten bij een programma van Garanties van Oorsprong (GdO). Dit betekent dat er bij de productie van waterstof alleen groene elektriciteit wordt gebruikt.

Via het moederbedrijf Air Products beschikt Metallic Carbides over wereldwijde ervaring met waterstof. Met de tanktechnologie van Air Products worden wereldwijd meer dan 1,5 miljoen waterstofvullingen per jaar verzorgd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl