• Home Slider01

Aberdeen bus 100000Een feestje in de Schotse stad Aberdeen, bijna vier maanden na de introductie van een vloot van 15 bussen op waterstof hebben de voertuigen hun eerste 100-duizend mijl (160.000 km) afgelegd. Met de inzet van de emissievrije voertuigen is de uitstoot van 170.000 kilo CO2 bespaard, gelijk aan de uitstoot van 130 auto’s in dezelfde periode. Busleverancier Wrightbus, de gemeenteraad van Aberdeen en busbedrijf First Aberdeen zijn zeer tevreden.

 “Chauffeurs en het publiek zijn helemaal weg van de nieuwe waterstofbussen”, laat Michelle Thomson, chauffeur van de nieuwe bussen weten. “Ze bewegen zich soepel en geruisloos door de straten van de stad en de reizigers ervaren een rit op waterstof als een absoluut genot. Sommigen maken alleen een ritje om van deze techniek te genieten. Passagiers die op ruime afstand van elkaar zitten kunnen in de stille bus moeiteloos met elkaar praten, zo stil zijn de voertuigen”

Aberdeen maakt zijn eigen waterstof om de bussen van energie te voorzien. Daarvoor wordt een electrolyser gebruikt die wordt gevoed met uitsluitend groene stroom.

Gemeenteraadslid Douglas Lumsden laat zich zeer positief uit over het schone alternatief voor diesel. “Het op grote schaal transformeren van de koolstofvoetafdruk van de stad is geen makkelijke weg, maar we zijn er trots op voorop te lopen in de vervoerssector om met busbedrijf Fitst Aberdeen onze gezamenlijke visie op emissiearm openbaar te realiseren.

Ook Ian Gillott, Wrightbus Group Director, is verrast door de snelheid van dit project. “160-duizend kilometer rijden in nauwelijks vier maanden tijd is een belangrijke mijlpaal. Een compliment voor de gemeenteraad van Aberdeen en voor First Bus dat ze deze nieuwe technologie zo gemakkelijk hebben omarmd. Daardoor staat Aberdeen stevig op de kaart van zero-emissies. We als busbouwer hebben er alles aan gedaan om van het project een succes te maken, een team waterstofspecialisten in Aberdeen staat continue klaar om bij calamiteiten snel een oplossing te bieden.”

In totaal denken de initiatiefnemers per jaar 80 ton CO2 te besparen met het busproject.  Het Schotse Aberdeen is een van de meest vooruitstrevende waterstofsteden ter wereld. De bussen van Wrightbus worden gebouwd in de stad Ballymena in Noord-Ierland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl