• Home Slider01

Iseo TrainVan de Alpen in het noorden tot aan Sicilië in het zuiden, overal in Italië wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe waterstofprojecten. Met financiële steun van de EU werkt het land volop aan het Nationaal Herstelplan waarin waterstof een belangrijke rol moet spelen. Waterstof Magazine zet de initiatieven op een rij.

In Lombardije, in het noorden van Italië, gaat de komende jaren een project van start op het gebied van spoorvervoer. In Valcamonica gaan passagierstreinen op waterstof oude dieseltreinen vervangen op het spoortraject Brescia-Iseo-Edolo (foto). Verschillende Italiaanse bedrijven werken samen om de treinen, die in Italië worden geproduceerd door Alstom, van groene waterstof te voorzien.

In Midden-Italië richt het ENEA-project zich specifiek op onderzoek. In de omgeving van Rome wordt het Casaccia Research Center uitgebreid met een afdeling die zich gaat richten op waterstof. Investering 14 miljoen Euro, het geld is afkomstig van Mission Innovation, een wereldwijd initiatief van 24 landen en de Europese Commissie met als doel innovatie op het gebied van schone energie te versnellen en klimaatverandering aan te pakken. Binnen het project werken universiteiten, onderzoeksinstituten, verenigingen en het bedrijfsleven samen bij het onderzoek en bij experimenten in de hele waterstofketen: van productie tot distributie, van opslag tot gebruik als grondstof voor de productie van schone brandstoffen en als energiedrager, om de CO2-uitstoot in de industrie, mobiliteit, energieopwekking en woningen te verminderen. 

70 kilometer noordelijker wordt in de regio Terni de focus gelegd op mobiliteit. Daar gaat Busitalia het openbaarvervoer verzorgen met waterstofbussen. Het ministerie van Infrastructuur en Transport subsidieert voor een deel de aanschaf van meerdere bussen op waterstof en een waterstoftankstation. Bij de plaatselijke staalfabriek AST komt binnen het productieproces waterstof vrij waarop de bussen gaan rijden.

Helemaal in het zuiden moet een waterstofhub worden gebouwd op Sicilië. Gezien zijn strategische ligging aan de Middellandse Zee en de reeds bestaande aardgasverbindingen met Noord-Afrika, is Sicilië een perfecte locatie om uit te groeien tot waterstofhub. Er is inmiddels een strategisch document gelanceerd waarin de weg wordt uitgestippeld om van het eiland een internationale waterstofhub te maken. Alle grote energiebedrijven in Italië hebben inmiddels hun steun voor het project uitgesproken.

Op verschillende plekken in het land, voornamelijk in het noorden, worden plannen voor waterstoftankstations ontwikkelt. Onder andere langs de snelweg A22 tussen  Brenner en Modena en bij de steden Milaan en Venetië.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl