• Home Slider01

Helmond afvalinzamelingAfvalinzamelaar Blink heeft twee vuilniswagens op waterstof in gebruik genomen. De wagens zijn gisteren geleverd door E-trucks Europe, die de voertuigen heeft omgebouwd. Blink, een publiek-privaat samenwerkingsverband van acht Nederlandse gemeenten en Suez, maakt daarmee een start met de emissieloze inzameling van huishoudelijk afval.

Voor de transportsector gelden steeds striktere milieueisen, opgelegd door de Europese Commissie. Ook de inzameling van huishoudelijk afval valt hieronder. Gemeenten zoeken daarom, in samenwerking met afvalinzamelaars, naar manieren om te voldoen aan toekomstige eisen en doelstellingen. Inzamelwagens op waterstof kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren met een grote actieradius en korte tanktijd. Het inzamelproject van acht gemeenten in het zuiden van Nederland is onderdeel van het Europese project REVIVE. In totaal gaan binnen dit project veertien vuilniswagens rijden in acht steden in Nederland, België, Italië en Zweden.

“Dit Europese project is bedoeld om grootschalig ervaring op te doen met het rijden op waterstof. Ook is het een demonstratieproject om te laten zien welke mogelijkheden er al zijn”, vertelt Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van Suez. “Een wagen die rijdt op waterstof heeft dezelfde mogelijkheden en actieradius als een dieselvoertuig. Het grote voordeel is natuurlijk dat de wagens schoon zijn; de enige uitstoot is waterdamp. Bovendien zijn ze stil, ideaal voor stedelijk gebied.”

“Het werkterrein van Blink kent zowel stedelijk als landelijk gebied. Daarmee zijn wij een ideale proeftuin om deze waterstoftrucks onder alle denkbare omstandigheden uit te testen”, zegt Mark Vaal, directeur van Blink. “Daarnaast maken de deelnemende gemeenten met dit proefproject een duidelijk en duurzaam statement ten aanzien van de toekomst van de inzameling van de grondstoffen afkomstig uit huishoudens.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl