• Home Slider01

Karrattha West AustraliëHet Australian Renewable Energy Agency (ARENA) heeft vanmorgen vroeg aangekondigd dat drie grootschalige projecten voor de opwekking van groene waterstof extra subsidie tegemoet kunnen zien. De regering van Australië heeft het oorspronkelijke ondersteuningsbudget verhoogd van 45 naar 66 miljoen euro. Daarvoor moeten op drie verschillende locaties electrolysers worden geplaatst van 10 MW voor de productie van waterstof uit hernieuwbare energie.

ARENA ziet de bijdrage als strategische investering in de Australische waterstofeconomie. Het land wil een van de wereldleiders worden op het gebied van opwekking van groene waterstof. Het project van Engie Renewables Australia krijgt 27 miljoen euro als bijdrage aan een 10 MW electrolyser-project voor de productie van hernieuwbare waterstof in de bestaande ammoniakfabriek in Karratha in het westen van Australië en Australian Gas Networks Limited krijgt 20 miljoen euro voor een 10 MW electrolyser waarvan de waterstof zal worden bijgemengd in het bestaande aardgasnetwerk in Murray Valley Hydrogen Park in Wodonga. Tenslotte krijgt ATCO Australia 10 miljoen euro voor een 10 MW electrolyser voor bijmenging van H2 in het aardgasnetwerk van Clean Energy Innovation Park in Warradarge.

De totale projectomvang overschrijdt de 100-miljoen euro en zal een belangrijke rol spelen bij de voortgang van Australië op weg naar het bereiken van de doelstelling van de Australische regering van 'H2 onder $ 2' (=1,29 euro). ARENA zal met de drie bedrijven gaan samenwerken om dit te bereiken en om het landelijke energiesysteem te transformeren en een nieuwe exportindustrie voor Australië te creëren.

“We zijn verheugd dat we drie projecten hebben gekozen waarvan we denken dat ze de productie van hernieuwbare waterstof in Australië op grote schaal een boost gaan geven”, zegt Darren Miller, CEO van ARENA.  “De waterstofindustrie in Australië staat nog in de kinderschoenen, dus de lessen uit deze drie projecten - en de hele financieringsronde - zullen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van onze toekomstige waterstofeconomie.”

ARENA is actief in de schone waterstofsector sinds 2016 en heeft al meer dan 35 miljoen euro miljoen uitgetrokken voor waterstofprojecten, waaronder 16 R & D-projecten, haalbaarheidsstudies naar grootschalige projecten en kleinschalige demonstraties rond de productie en het transport van hernieuwbare waterstof en waterstofontwikkelingen binnen de mobiliteit.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl