• Home Slider01

pkn orlen PolenPKN Orlen kondigt aan dat de eerste voorbereidingen zijn begonnen voor een serie nieuwe waterstoftankstations in Polen en Tsjechië. Op dit moment wordt gesproken met verschillende producenten van waterstoftankstations om de eerste twee stations in Polen te bouwen. Volgens een persbericht van het bedrijf komen deze tankpunten bij reeds bestaande Orlen-tankstations in de steden Poznań, met ruim 500-duizend inwoners, en Katowice, een centrumstad in een industriële regio met 3,5 miljoen inwoners.

De locaties van de tankstations zijn geselecteerd in overleg met lokale overheden die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van emissievrij openbaar vervoer. PKN Orlen denkt dat de tankstations 450 tot 600 kg per dag voor bussen op waterstof gaan leveren. Deze hoeveelheid is afhankelijk van het aantal bussen dat wordt ingezet. De tankstations krijgen allen dispensers van 350 bar voor bussen en vrachtverkeer en 700 bar voor lichte bedrijfsvoertuigen en personenauto’s.

Energiebedrijf PKN Orlen gaat de waterstof zelf produceren en is inmiddels begonnen met de bouw van de eerste waterstoffabriek. Deze komt in Trzebinia en zal tegen het einde van 2021 operationeel zijn. Het project voor de bouw van een tweede waterstofhub in Włocławek zit in de laatste fase van de aanbesteding en de bouw zal later dit jaar starten.

Naast Polen is PKN Orlen ook vergevorderd met de uitrol van drie waterstoftankstations in Tsjechië. Eind dit jaar gaan de vulpunten in de hoofdstad Praag en in Litvinov open, in 2022 volgt een waterstoftankstation langs de snelweg D10.  

Waterstof is geen onbekend product bij de Poolse marktleider op het gebied van olieproducten en benzinedistributie. Het bedrijf bezit al sinds 2017 twee waterstoftankstations in Duitsland.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl